KORZENNY CHLEBEK BANANOWY








 SKŁADNIKI:
60 g
mąki gryczanej
60 g
mąki owsianej
120 ml niesłodzonego
mleka roślinnego (użyłam migdałowego)
2
dojrzałe banany
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka
jagód goji
1 łyżka malin(można pominąć)
Kilka suszonych
śliwek/żurawiny/rodzynek/moreli
1 łyżka
posiekanych orzechów
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
½ łyżeczki
soli
1 łyżka
mielonego siemienia lnianego 

PRZYGOTOWANIE:

Siemię lniane zalewamy 2,5 łyżki ciepłej wody – zostawiamy do napęcznienia.
W dużej misce mieszamy mąki,
proszek do pieczenia, przyprawy i sól. 
W drugiej mieszamy namoczone
siemię lniane, rozgniecionego banana, jogurt i ewentualnie miód (jeśli banan
jest mało słodki).
Wszystkie składniki
dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy bakalie i orzechy – delikatnie mieszamy
łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 45 min w 180
st. C (czas zależy od mocy piekarnika, po 30 min. Warto sprawdzić za pomocą
patyczka czy chlebek się już upiekł)
Udostępnij post
error

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Kinga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kinga
Gość

Wygląda apetycznie! 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: