MIODOWNIK

Coroczny hit na Świątecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z masą grysikową i orzechami 🙂 
Gorąco polecam !






PLACKI MIODOWE:

3 szkl. mąki
1 kostka margaryny
180 g cukru pudru
3 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżeczki sody
oczyszczonej
MASA GRYSIKOWA:
1 szkl. kaszy manny
750 ml mleka
170g cukru
1 kostka masła
Kilka kropli aromatu
rumowego lub 1 łyżka likieru Amaretto
KARMEL ORZECHOWY:
350-400 g orzechów włoskich
150 g masła
½ szkl. cukru
4 łyżki miodu
DODATKOWO:
Powidła śliwkowe
Woda
Sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
PLACKI MIODOWE:
1.Wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy.
2. Pieczemy w formie
wyłożonej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min.
3. Po upieczeniu każdy
placek przekładamy papierem i kładziemy jeden na drugi. Dociskamy ciężką
książką/ deską.
4. Na drugi dzień każdy z
blatów skrapiamy miksturą ( 4 łyżki wody z 2 łyżkami soku z cytryny)
MASA GRYSIKOWA:
1. Kaszę i szczyptę soli dodajemy
do zimnego mleka.
2. Gotujemy na małym ogniu
cały czas mieszając do zgęstnienia.
3. Ucieramy masło (powinno
być w temp. pokojowej) z cukrem.
4. Dodajemy stopniowo po
łyżce wystudzonej masy grysikowej.
5. Na koniec dodajemy kilka
kropli aromatu rumowego lub łyżkę likieru Amaretto lub innego likieru.
KARMEL ORZECHOWY:
1. Na patelni podprażamy
350-400 g orzechów włoskich.
2. Dodajemy 150 g masła,
pół szkl. cukru i 4 łyżki miodu.
3. Masa powinna się
zagotować, a w konsystencji przypominać karmel.
4. Jeszcze ciepłą wylewamy
na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy masą grysikową. Przykrywamy
drugim plackiem. Smarujemy kwaśnymi powidłami śliwkowymi. Ponownie nakładamy
masę grysikową. Przykrywamy ostatnim plackiem.
5. Wierzch ciasta polewamy
gorzką polewą.

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial