CHLEB ORKISZOWY



Zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką








SKŁADNIKI:
500 g mąki
orkiszowej
500 g mąki
pełnoziarnistej
1 łyżka
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
soli
1 łyżeczka
cukru
15 g
świeżych drożdży
840 ml
wody
PRZYGOTOWANIE:
1.Drożdże
rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody.
2. Mieszamy
do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże
zaczęły pracować.
3. Do miski
przesiewamy mąki.
4. Wlewamy
zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy.
5. Dodajemy
oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J
6. Przykrywamy
folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia.
7. Po tym
czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do foremek wyłożonych papierem.
Przykrywamy
i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch lekko zwilżamy
wodą.
8. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min. 
9. Upieczone bochenki wyjmujemy z
formy i studzimy na kratce.

Udostępnij post
error

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Lena Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lena
Gość

wygląda pysznie:)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: