MINI PĄCZKI Z WIŚNIAMI

Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście
użyć każdego dżemu lub owoców z syropu.
Spróbujcie koniecznie !



SKŁADNIKI:
250 g
mąki pszennej
½ opakowania
budyniu śmietankowego
50 g
cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
2
żółtka
½ szkl.
mleka
15 g świeżych
drożdży
50 g roztopionego masła

PRZYGOTOWANIE:
1.Żółtka
ucieramy z cukrem na puszystą gładką masę.
2. Do
małej miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3
łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10.
3. Do
dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy,
mleko i roztopione przestudzone masło.
4. Zarabiamy
gładkie i elastyczne ciasto.
5.
Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
6.
Ciasto dzielimy na małe części, z każdej formujemy płaski placuszek. Na środek
nakładamy dżem. Zawijamy jak knedle i formujemy kulki. Układamy na blaszce.
7.
Wierzch pączków smarujemy mlekiem.
8.
Pieczemy ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.
Przestudzone
pączki można udekorować lukrem lub czekoladą
SMACZNEGO ! 

Udostępnij post
error

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Celiak w podróży Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Celiak w podróży
Gość

Bardzo mi się podoba dekoracja na twoich pączkach, nie znoszę jak coś jest całe olepione i przesłodzone lukrem.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: