SZKOCKIE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE




Kolejny wypiek z serii „Pieczywa
Świata” . Tradycyjne śniadaniowe szkockie bułeczki zwane „Scottish Morning
Rolls”. Delikatne, miękkie z chrupiącą skórką. 
Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podawane w wersji na ciepło lub
zimno, a także jako dodatek do zup i dań gorących J
Zapraszam do wspólnego
pieczenia !













SKŁADNIKI:

450 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
150 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody

PRZYGOTOWANIE:

1. Przesiewamy mąkę i sól
do miski. 

2. Drożdże rozpuszczamy w
lekko ciepłym mleku, a następnie mieszamy z wodą

3. Robimy zagłębienie i
wlewamy miksturę.
4. Wyrabiamy ciasto lekko
zagniatając.

5. Formujemy kulę i
przykrywamy
miskę lekko natłuszczoną folią spożywczą.
6. Zostawiamy w ciepłym
miejscu na 1h do wyrośnięcia.
7. Wykładamy ciasto na blat
posypany mąką. Przekłuwamy je nożem.
8. Dzielimy ciasto na
dziesięć kawałków. Każdy z nich lekko rozwałkowujemy na płaski owal.
10. Układamy na wyłożonej
papierem lub natłuszczonej blaszce.
11. Ponownie nakrywamy
natłuszczoną folią i zostawiamy na 30 min. 12. Piekarnika nagrzewamy do 200 st.
C * każdą bułeczkę przyciskamy na środku ( żeby zapobiec odstawaniu skórki od
miąższu).
13. Wierzch smarujemy
mlekiem i posypujemy mąką.
14. Pieczemy ok. 15-20 min.
Do lekkiego zarumienienia.

Można podawać również na
ciepło J

Wypiekamy- pieczywo

Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial