TORT „KARMELOWA GRUSZKA”

Tort według opinii gości wyszedł wyśmienity, nie za słodki – taki w sam raz ! Przepis może wydawać się długi ale ciasto nie jest zbyt skomplikowane. 
Bazą jest mój sprawdzony biszkopt (który zawsze się udaje i nie opada !)
a zwieńczeniem jest genialny krem kajmakowy, na który przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka 🙂 
Nie ma co się rozpisywać , po prostu trzeba spróbować ! 

BISZKOPT:

5 jajek
100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka)
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
szczypta soli
KREM:
500 ml
śmietany kremówki 30 %
1
puszka masy kajmakowej
6 łyżek
mleka
2 łyżki
żelatyny
2
łyżeczki cukru pudru
Krem podpatrzony
na blogu:
Mała cukierenka – zapraszam 🙂
DODATKOWO:
Paczka
herbatników
Galaretka
gruszkowa lub cytrynowa
Dżem
jabłkowy

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: 
1.Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny
mieć temp. pokojową ).
2. Białka
ubijamy ze szczyptą soli.
3. Następnie
nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i
lśniąca.
4. Cały
czas miksując dodajemy po jednym żółtku.
5. Zmniejszamy
obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki.
6. Pieczemy
w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka). 
7. Po
upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę
z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do
piekarnika i uchylamy drzwiczki.
8. Po
wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od
formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia)
KREM:
1. Odważamy 150g kajmaku (reszta zostanie do rozsmarowania na biszkopcie).
Przekładamy do garnka, dodajemy 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewamy, aż masa się
roztopi w mleku (nie gotować).
2. Masę zdejmujemy z ognia i przecieramy
przez sito, żeby nie było grudek.
3. Zostawiamy
do wystygnięcia.
4.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Odstawiamy, żeby zrobiła
się letnia.
5.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder.
6. Do
ubitej śmietany powoli wlewamy przestudzoną masę kajmakową i żelatynę (żelatynę
warto wymieszać z łyżką kajmaku, lub śmietany i dopiero wlać do masy).
SKŁADANIE TORTU :
Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial