Drożdżowa strucla bakaliowa

Rozpływająca się w ustach drożdżowa rolada, z bakaliowo-pomarańczowym nadzieniem…
Smakiem przypomina uwielbianą babciną chałkę zajadaną z masłem na podwieczorek !
Zapraszam do wspólnego wypiekania

 

SKŁADNIKI:
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki
20 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
80 g masła
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie:
Sok z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek

100 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
50 g rodzynek
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g cukru

Sposób wykonania

1. Mąkę przesiewamy do miski, na środku robimy zagłębienie do którego rozkruszamy drożdże. Posypujemy je odrobiną cukru.

2. W rondelku lekko podgrzewamy mleko z masłem (nie powinno być za gorące !)
3. Wlewamy odrobinę mieszanki do zagłębienia i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy pozostałą część mleka z masłem, jajko i cukier. Mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy szczyptę soli. Ciasto najlepiej wymieszać ręką do połączenia składników (ciasto będzie kleiste i lekko lejące- ale takie ma być)

4. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1h do podwojenia objętości.

5. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy nadzienie. Orzechy siekamy drobno lub miksujemy z cukrem i sokiem z pomarańczy lub mandarynek.

6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy posypanej mąką. Ciasto nie powinno kleić się do rąk.

7. Rozwałkowujemy je na owal o wymiarach 35cm x 24cm.

8. Placek smarujemy roztopionym masłem.

9. Za pomocą noża tniemy boki na cienkie paski- zostawiając miejsce na środku na nadzienie

10. Na środek nakładamy nadzienie bakaliowe i zaplatamy struclę.

11. Ciasto delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia- zostawiamy na 25 min w ciepłym miejscu.

12. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

13. Pieczemy ok.35-30 min.

14. Studzimy na metalowej kratce.

*Ciasto można udekorować np. lukrem/ czekolada
Lubicie ciasta drożdżowe koniecznie zobaczcie inne przepisy !

Udostępnij post
error

3
Dodaj komentarz

avatar

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
ErvishaMarcepanowa kuchniaJoanna Łyga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Joanna Łyga
Gość

Piękny blog i super przepisy, serdecznie pozdrawiam 🙂

Marcepanowa kuchnia
Gość

Dziękuję ślicznie !:)

Ervisha
Gość

Wygląda ślicznie 😉

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: