Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MARCHEWKI PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MARCHEWKI
Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki – lekko słodka z pikantną nutą. Zdecydowanie moja ulubiona. 
 w 100 % roślinna, bez zbędnych dodatków. 
 Idealna na śniadanie, kolacje. Do smarowania pieczywa, choć ja osobiście uwielbiam jeść taką samą prosto z miseczki 🙂 Myślę, że taka pasta z soczewicy byłaby też dobrym farszem do pierogów – chyba muszę kiedyś spróbować zrobić. Głodni ? Zapraszam do dalszej części !
Lubicie domowe pasty ? Zerknijcie też na inne przepisy

 

Składniki:
1 szkl. czerwonej soczewicy
2 większe marchewki
Kawałek pora 
Olej
Kurkuma, czerwona papryka 
sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Soczewicę zalewamy wodą lekko ponad jej poziom i gotujemy do miękkości (lekkiego rozgotowania). 
Marchewkę ścieramy na tarce, pora drobno kroimy. 
Na odrobinie oleju podsmażamy pora. Dodajemy marchewkę. Mieszamy. 
Podlewamy odrobiną wody, dodajemy łyżeczkę kurkumy i słodkiej papryki. Dusimy do miękkości.
Teraz wystarczy wymieszać ugotowaną soczewicę z warzywami i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również całość zmiksować na gładką pastę.

PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MARCHEWKI PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MARCHEWKI
Udostępnij post
error

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial