Chłodnik z botwiny lekki i dietetyczny

Przepis na chłodnik z botwiny z koperkiem. Lekka i dietetyczna zupa na zimno.

Przepis na chłodnik z botwiny z koperkiem. Lekka i dietetyczna zupa na zimno.

 

Chłodnik z botwiny to zdecydowanie najlepsze danie na upały !

 Odmian chłodników jest wiele. Są i na słono i na słodko, jednak moje serce chyba najbardziej skradł ten z lekko słodkiej botwiny. Moja wersja jest zmiksowana i podana z koperkiem. Oczywiście możecie nie miksować zupy i zostawić kawałki warzyw. Chłodnik z botwiny to lekkie i dietetyczne danie poprawiające trawienie i dostarczające witamin i błonnika.

 

Botwina dla zdrowia
Botwina to młode liście buraka wraz z łodygami i korzeniem. Charakteryzuję ją słodki smak. Ma też wiele cennych właściwości odżywczych. Zawiera między innymi dużą ilość witaminy A i K, oraz w mniejszych ilościach witaminę D, C, E, wit. z grupy B i kwas foliowy. Bogata jest w magnes, żelazo, potas oraz fosfor i selen.  Jest lekko strawna i wykazuje działanie oczyszczające i przeciwzapalne.

Nie jest polecana osobom z kamicom nerkową, ze względu na zawartość szczawianów, oraz osobom z cukrzycom, gdyż ma dość wysoki indeks glikemiczny. 

 

Przepis na chłodnik z botwiny z koperkiem. Lekka i dietetyczna zupa na zimno.

 

Składniki:

500 ml jogurtu
400 ml kefiru
2 pęczki botwinki
 pęczek rzodkiewki
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
0,5 pęczka koperku
sól, pieprz

 
 
Sposób wykonania:
 

1. Czosnek cebulkę siekamy.
2. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łodyżki drobno kroimy.
3. Na patelni rozgrzewamy masło lub olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy starte buraki i pokrojone łodyżki. Krótko smażymy ok. 5-10 min. Ściągamy z ognia i studzimy.
4. Rzodkiewki ścieramy na tarce, a koperek siekamy.
5. W misce miksujemy botwinę razem z jogurtem, kefirem i rzodkiewką, dodajemy koperek. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

 

 

Drukuj Pin

Chłodnik z botwinki

Kategorie: Zupy
Kuchnia: Dietetyczna, Fit
Tagi: chłodnik, zupa
Czas przygotowania: 20 minutes
Cook Time: 10 minutes
Całkowity czas: 30 minutes
Ilość porcji: 4 osoby
Autor: Marcepanowa kuchnia

Składniki

  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 400 ml kefiru
  • 2 pęczki botwinki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania

  •  Czosnek cebulkę siekamy.
  • Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Łodyżki drobno kroimy.
  •  Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy starte buraki i pokrojone łodyżki. Krótko smażymy ok. 5-10 min. Ściągamy z ognia i studzimy.
  • Rzodkiewki ścieramy na tarce, a koperek siekamy.
  • W misce miksujemy botwiną z jogurtem, kefirem i rzodkiewką. Dodajemy posiekany koperek. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

5.0
01
Udostępnij post
error

8
Dodaj komentarz

avatar

4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
AgataCandy PandasTravel BugMarcepanowa kuchniaMagda Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość
Magda


Super przepis. Dzisiaj go wypróbuję ☺

Travel Bug
Gość

Chociaż nigdy nie przepadałam za chłodnikami to przy panujących upałach myślę, że niedługo może wjechać na mój stół:)

Candy Pandas
Gość

Bardzo lubimy chłodniki i jeszcze bardziej nam smakuje jak dodamy odrobinę soku z kiszonych buraków 🙂

Agata
Gość
Agata

Nigdy nie robiłam, ale chętnie jadam 🙂

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: