Chleb pszenny na drożdżach – najlepszy

Chleb pszenny
Najlepszy chleb pszenny drożdżowy.
Chleb pszenny najlepszy jaki zrobiłam !
 
Pieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby !
Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie. Uwielbiam jak zapach pieczywa rozchodzi się po całym domu i na długo się w nim utrzymuje. Na śniadanie nie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba posmarowana ulubioną pastą, masłem lub dżemem. Zaletą pieczenia w domu jest na pewno to, że nie spożywamy sklepowej chemii. Niestety niektóre sklepowe pieczywo zawiera konserwanty, polepszacze i wiele innych substancji. 

Chleb pszenny z tego przepisu wyszedł cudowny, miękki i delikatny w środku z dużymi dziurami, pokryty grubą chrupiącą skórką.
Według mojej mamy smakuje jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię. 
 
Przepis jest mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem, żeby upiec taki chleb samemu.
 
Chleb pszenny

Składniki:
 
460 g mąki pszennej 
300 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży 
łyżeczka cukru 
łyżeczka soli
  
 
Sposób wykonania:


Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki cukru i trochę ciepłej wody.  Mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie drożdże powinny się spienić. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę, na koniec dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało luźną, klejącą konsystencję ( takie ma być ).  Zostawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc.
 
Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne , żeliwny garnek ,lub formę natłuszczamy i oprószamy mąką lub otrębami ( można też wyłożyć papierem do pieczenia ). Przekładamy ciasto do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C pieczemy ok. 30-40 min. Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu od spodu charakterystyczny “głuchy” dźwięk. W razie potrzeby dopiekamy chleb wyjęty z formy jeszcze parę minut. Studzimy na kratce.

Zobaczcie też inne propozycje na pyszne pieczywo ! 

Instagram marcepanowa_

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

7
Dodaj komentarz

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Dariusz PodlasekUnknownMarcepanowaMartiJulia Laszuk Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Julia Laszuk
Gość

Bardzo lubię takie chleby. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Marti
Gość

Jaki typ mąki pszennej użyto?

Marcepanowa
Gość

Użyłam mąki pszennej typ 650 🙂 Pozdrawiam !

Unknown
Gość

Jakiej wielkości powinno być naczynie do wypieku? 🙂

Marcepanowa
Gość

Ja użyłam formy o wymiarach 30 x 15 CM . Pozdrawiam !

Dariusz Podlasek
Gość

🙂 pozwoliłem też sobie zajrzeć do piekarni 🙂 … i widzę fajny staropolski wypiek 🙂 …super dziury 🙂 Długo nie piekłem z rzadkiego ciasta (8 lat) muszę znowu spróbować 🙂 Dziękuję za inspirację ! Pozdrawiam !

Marcepanowa
Gość

Bardzo się Cieszę ! Proszę koniecznie napisać czy chlebek się udał i oczywiście czy smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie !