Chleb pszenny na drożdżach – najlepszy

Chleb pszenny na drożdżach – najlepszy

3.6 22 votes
Article Rating
Najlepszy chleb pszenny drożdżowy.
Chleb pszenny najlepszy jaki zrobiłam !
 
Pieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby !
Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie. Uwielbiam jak zapach pieczywa rozchodzi się po całym domu i na długo się w nim utrzymuje. Na śniadanie nie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba posmarowana ulubioną pastą, masłem lub dżemem. Zaletą pieczenia w domu jest na pewno to, że nie spożywamy sklepowej chemii. Niestety niektóre sklepowe pieczywo zawiera konserwanty, polepszacze i wiele innych substancji. 

Chleb pszenny z tego przepisu wyszedł cudowny, miękki i delikatny w środku z dużymi dziurami, pokryty grubą chrupiącą skórką.
Według mojej mamy smakuje jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię. 
 
Przepis jest mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem, żeby upiec taki chleb samemu.
 
Chleb pszenny

Składniki:
 
460 g mąki pszennej 
300 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży 
łyżeczka cukru 
łyżeczka soli
  
 
Sposób wykonania:


Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłej wody.  Mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie drożdże powinny się spienić. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę, na koniec dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało luźną, klejącą konsystencję ( takie ma być ).  Zostawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc.
 
Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne , żeliwny garnek ,lub formę natłuszczamy i oprószamy mąką lub otrębami ( można też wyłożyć papierem do pieczenia ). Przekładamy ciasto do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C pieczemy ok. 30-40 min. Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu od spodu charakterystyczny “głuchy” dźwięk. W razie potrzeby dopiekamy chleb wyjęty z formy jeszcze parę minut. Studzimy na kratce.

Zobaczcie też inne propozycje na pyszne pieczywo ! 

Instagram marcepanowa_
3.6 22 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
36 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Julia Laszuk
4 lat temu

Bardzo lubię takie chleby. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Marti
3 lat temu

Jaki typ mąki pszennej użyto?

Marcepanowa
3 lat temu
Reply to  Marti

Użyłam mąki pszennej typ 650 🙂 Pozdrawiam !

Unknown
3 lat temu

Jakiej wielkości powinno być naczynie do wypieku? 🙂

Marcepanowa
3 lat temu
Reply to  Unknown

Ja użyłam formy o wymiarach 30 x 15 CM . Pozdrawiam !

Dariusz Podlasek
3 lat temu

🙂 pozwoliłem też sobie zajrzeć do piekarni 🙂 … i widzę fajny staropolski wypiek 🙂 …super dziury 🙂 Długo nie piekłem z rzadkiego ciasta (8 lat) muszę znowu spróbować 🙂 Dziękuję za inspirację ! Pozdrawiam !

Marcepanowa
3 lat temu

Bardzo się Cieszę ! Proszę koniecznie napisać czy chlebek się udał i oczywiście czy smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie !

Joanna
Joanna
1 rok temu

Wyrasta cała noc w lodowce czy w temperaturze pokojowej ?

Ola
Ola
11 miesięcy temu

Czy chleb się uda z suszonych drożdży?

Alka
Alka
11 miesięcy temu

Czy naczynie ma być “rozgrzane”? I czy ma mieć pokrywkę?

Marta
Marta
11 miesięcy temu

Witam, czy chlebek należy piec pod przykryciem? Jeśli tak to czy całe 40 minut czy też dopiec bez przykrywki jakiś czas? I ile studzić chleb? Czy studzony przez całą noc rano będzie dobry?

Marta
Marta
11 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze takie pytanie, rozumiem,że ciasto na chleb jest tylko mieszane, nie wyrabia się go jak typowego ciasta drożdżowego?

Jolanta
Jolanta
11 miesięcy temu

Czy stosując suche droższe też należy przygotować zaczyn, tak jak w przepisie?

Renata
Renata
10 miesięcy temu

Poproszę o sprecyzowanie w przepisie ilości cukru, w składnikach jest napisane 1 łyżeczka, potem że dodajemy 2 łyżeczki.Czy do ciasta nie dodajemy oleju, pytam bo w innych przepisach na chleb olej jest.

Jola
Jola
10 miesięcy temu

Właśnie robię. To mój pierwszy w życiu chlebek, który upiekę, więc mam nadzieję, że wyjdzie. Wybrałam ten przepis, bo był najprostrzy 🙂

Jola
Jola
10 miesięcy temu

Niestety, nie udał się. Trudno, może dlatego, że dałam mąkę z pełnego przemiału, kończyła jej się ważność, szkoda mi było ją wyrzucić. Taka mąka wymaga wiecej wody, jak zauważyłam, więc pewnie i reszta produktów musiała być w innych proporcjach. Poza tym bardzo “pachniał” drożdżami ten chleb. Coś, poza tą mąką, musiałam zrobić nie tak. Pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
10 miesięcy temu

Dałam równe 300 ml wody i 460 gram maki i ciasto nie wyszło leiste,więc dodalam jeszcze wody . Czy po takim dolaniu chleb wyjdzie?

Patrycja
Patrycja
10 miesięcy temu

Ten chleb to chyba będzie porażka. Zostało 7 min do końca pieczenia A on nawet brązowy nie jest. 🙁

aaiwka
aaiwka
10 miesięcy temu

Czy na taką małą ilość mąki nie jest za dużo drożdży, 25 g?

Jula
Jula
10 miesięcy temu

Ciasto na chleb zrobione tylko pytanie czy nie urośnie za bardzo? Czy można dać do lodówki?
Bo moje urosło już dużo i nie wiem czy przez noc nie rozleje się z miski…

Iaaiwka
Iaaiwka
9 miesięcy temu

Czy chlebek Pozostawić do wyrośnięcia na blacie w kuchni czy w lodówce? Pozdrawiam

Karolina
Karolina
1 miesiąc temu

Zostawiłam chleb w temperaturze pokojowej ( jak autorka przepisu napisała w jednym z komentarzu) na 11 godzin. Rano chleb śmierdział nutami winnymi. Może jednak lepiej chleb zostawić w lodowce ? Wtedy przynajmniej nie zmarnujemy produktów.

Back To Top
36
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x