Chleb pszenny (idealny)

Pieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby !
Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie 😄
Może w przyszłości otworzę piekarnię… kto wie .
Ktoś chętny na współpracę ? Chlebuś z tego przepisu wyszedł cudowny, miękki i delikatny w środku z dużymi dziurami, pokryty grubą chrupiącą skórką.
Według mojej mamy smakuje jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię. 
Przepis jest mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem , żeby taki oto chleb upiec . A oto i przepis 👇

 

SKŁADNIKI :
460 g mąki pszennej 
300 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży 
łyżeczka cukru 
łyżeczka soli

 

PRZYGOTOWANIE:
Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży ,łyżeczki cukru i odrobiny ciepłej wody. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – ciasto będzie miało luźną, klejącą konsystencję ( takie ma być ). Następnie odstawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc.
Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne , żeliwny garnek ,lub formę wysmarować cienko olejem i oprószyć mąką lub otrębami ( można też wyłożyć papierem do pieczenia ), przelewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200- 220 st.C pieczemy ok.30 min . Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu od spodu charakterystyczny „głuchy” dźwięk . W razie potrzemy dopiekamy chleb wyjęty z formy jeszcze parę min . Studzimy na kratce 

 

Smacznego ! 

 

Oceń przepis !

7
Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Julia Laszuk
Gość

Bardzo lubię takie chleby. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Marti
Gość

Jaki typ mąki pszennej użyto?

Marcepanowa
Gość

Użyłam mąki pszennej typ 650 🙂 Pozdrawiam !

Unknown
Gość

Jakiej wielkości powinno być naczynie do wypieku? 🙂

Marcepanowa
Gość

Ja użyłam formy o wymiarach 30 x 15 CM . Pozdrawiam !

Dariusz Podlasek
Gość

🙂 pozwoliłem też sobie zajrzeć do piekarni 🙂 … i widzę fajny staropolski wypiek 🙂 …super dziury 🙂 Długo nie piekłem z rzadkiego ciasta (8 lat) muszę znowu spróbować 🙂 Dziękuję za inspirację ! Pozdrawiam !

Marcepanowa
Gość

Bardzo się Cieszę ! Proszę koniecznie napisać czy chlebek się udał i oczywiście czy smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie !

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: