Chleb pszenny na drożdżach – najlepszy

Chleb pszenny
5 1 vote
Article Rating
Najlepszy chleb pszenny drożdżowy.
Chleb pszenny najlepszy jaki zrobiłam !
 
Pieczenie chlebów i bułek to zdecydowanie moje hobby !
Gdyby moja rodzina nadążała za moją produkcją to piekłabym codziennie. Uwielbiam jak zapach pieczywa rozchodzi się po całym domu i na długo się w nim utrzymuje. Na śniadanie nie ma nic lepszego niż kromka domowego chleba posmarowana ulubioną pastą, masłem lub dżemem. Zaletą pieczenia w domu jest na pewno to, że nie spożywamy sklepowej chemii. Niestety niektóre sklepowe pieczywo zawiera konserwanty, polepszacze i wiele innych substancji. 

Chleb pszenny z tego przepisu wyszedł cudowny, miękki i delikatny w środku z dużymi dziurami, pokryty grubą chrupiącą skórką.
Według mojej mamy smakuje jak dawny chleb wiejski pieczony przez jej babcię. 
 
Przepis jest mało wymagający i naprawdę nie trzeba być mistrzem, żeby upiec taki chleb samemu.
 
Chleb pszenny

Składniki:
 
460 g mąki pszennej 
300 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży 
łyżeczka cukru 
łyżeczka soli
  
 
Sposób wykonania:


Najpierw przygotowujemy zaczyn ze świeżych drożdży. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłej wody.  Mieszamy, przykrywamy miskę i odstawiamy na 10 min. Po tym czasie drożdże powinny się spienić. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę, na koniec dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało luźną, klejącą konsystencję ( takie ma być ).  Zostawiamy do wyrośnięcia najlepiej na całą noc.
 
Po 8-12 godzinach wyrastania ciasta, naczynie żaroodporne , żeliwny garnek ,lub formę natłuszczamy i oprószamy mąką lub otrębami ( można też wyłożyć papierem do pieczenia ). Przekładamy ciasto do formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C pieczemy ok. 30-40 min. Gotowy chleb powinien wydawać po postukaniu od spodu charakterystyczny “głuchy” dźwięk. W razie potrzeby dopiekamy chleb wyjęty z formy jeszcze parę minut. Studzimy na kratce.

Zobaczcie też inne propozycje na pyszne pieczywo ! 

Instagram marcepanowa_
5 1 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Julia Laszuk
3 lat temu

Bardzo lubię takie chleby. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/

Marti
3 lat temu

Jaki typ mąki pszennej użyto?

Marcepanowa
3 lat temu
Reply to  Marti

Użyłam mąki pszennej typ 650 🙂 Pozdrawiam !

Unknown
3 lat temu

Jakiej wielkości powinno być naczynie do wypieku? 🙂

Marcepanowa
3 lat temu
Reply to  Unknown

Ja użyłam formy o wymiarach 30 x 15 CM . Pozdrawiam !

Dariusz Podlasek
2 lat temu

🙂 pozwoliłem też sobie zajrzeć do piekarni 🙂 … i widzę fajny staropolski wypiek 🙂 …super dziury 🙂 Długo nie piekłem z rzadkiego ciasta (8 lat) muszę znowu spróbować 🙂 Dziękuję za inspirację ! Pozdrawiam !

Marcepanowa
2 lat temu

Bardzo się Cieszę ! Proszę koniecznie napisać czy chlebek się udał i oczywiście czy smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie !

Joanna
Joanna
5 miesięcy temu

Wyrasta cała noc w lodowce czy w temperaturze pokojowej ?

Ola
Ola
3 miesięcy temu

Czy chleb się uda z suszonych drożdży?

Alka
Alka
3 miesięcy temu

Czy naczynie ma być “rozgrzane”? I czy ma mieć pokrywkę?

Marta
Marta
3 miesięcy temu

Witam, czy chlebek należy piec pod przykryciem? Jeśli tak to czy całe 40 minut czy też dopiec bez przykrywki jakiś czas? I ile studzić chleb? Czy studzony przez całą noc rano będzie dobry?

Marta
Marta
3 miesięcy temu

Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze takie pytanie, rozumiem,że ciasto na chleb jest tylko mieszane, nie wyrabia się go jak typowego ciasta drożdżowego?

Jolanta
Jolanta
3 miesięcy temu

Czy stosując suche droższe też należy przygotować zaczyn, tak jak w przepisie?

Renata
Renata
3 miesięcy temu

Poproszę o sprecyzowanie w przepisie ilości cukru, w składnikach jest napisane 1 łyżeczka, potem że dodajemy 2 łyżeczki.Czy do ciasta nie dodajemy oleju, pytam bo w innych przepisach na chleb olej jest.

Jola
Jola
3 miesięcy temu

Właśnie robię. To mój pierwszy w życiu chlebek, który upiekę, więc mam nadzieję, że wyjdzie. Wybrałam ten przepis, bo był najprostrzy 🙂

Jola
Jola
2 miesięcy temu

Niestety, nie udał się. Trudno, może dlatego, że dałam mąkę z pełnego przemiału, kończyła jej się ważność, szkoda mi było ją wyrzucić. Taka mąka wymaga wiecej wody, jak zauważyłam, więc pewnie i reszta produktów musiała być w innych proporcjach. Poza tym bardzo “pachniał” drożdżami ten chleb. Coś, poza tą mąką, musiałam zrobić nie tak. Pozdrawiam

Patrycja
Patrycja
2 miesięcy temu

Dałam równe 300 ml wody i 460 gram maki i ciasto nie wyszło leiste,więc dodalam jeszcze wody . Czy po takim dolaniu chleb wyjdzie?

Patrycja
Patrycja
2 miesięcy temu

Ten chleb to chyba będzie porażka. Zostało 7 min do końca pieczenia A on nawet brązowy nie jest. 🙁

aaiwka
aaiwka
2 miesięcy temu

Czy na taką małą ilość mąki nie jest za dużo drożdży, 25 g?

Jula
Jula
2 miesięcy temu

Ciasto na chleb zrobione tylko pytanie czy nie urośnie za bardzo? Czy można dać do lodówki?
Bo moje urosło już dużo i nie wiem czy przez noc nie rozleje się z miski…

Iaaiwka
Iaaiwka
1 miesiąc temu

Czy chlebek Pozostawić do wyrośnięcia na blacie w kuchni czy w lodówce? Pozdrawiam