NAJLEPSZE “Pretzel Rolls”

Co jak co muszę przyznać, że bułeczki wyszły wspaniałe . Piękny kolor, cudowny zapach, miękki środek … czego chcieć więcej !

Przepis wzięłam z zagranicznej strony i oczywiście trochę zmodyfikowałam : D
Zapraszam do czytania i pieczenia 🙂


SKŁADNIKI:
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki brązowego cukru (lub granulowany)
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki chleba
1 łyżka drożdży


DODATKOWO:
6 szklanek wody
3 łyżki sody oczyszczonej
1 jajka
1 łyżka gruboziarnistej soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU :

1)Wymieszaj brązowy cukier, sól i drożdże w misce.
2)Połącz 1 szkl. wody i 1/4 szklanki  oleju i dodaj  do mieszanki cukru i drożdży. 
3)Dodaj mąkę i wymieszaj, ciasto nie powinno być lepkie. 
4)Wyrób ciasto ok.4-5  minut. 
5)Podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj kulki . Ułóż bułki na foli aluminiowej i pozostaw na 20-30 min aż podwoją swoją objętość. 
6)Tymczasem, doprowadź 6 szklanek wody i 3 łyżki sody oczyszczonej do wrzenia w garnku.
Delikatnie wkładaj bułki do wody i gotuj z każdej strony ok. 1 min. 
7)Wyciągnij bułki i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
8)Po wierzchu posmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżką wody (można zrobić małe nacięcia za pomocą ostrego noża ) , posypać po wierzchu kryształkami soli . 
9)Rozgrzej piekarnik do 200 st. C .  Piecz, aż ‘precle ‘nabiorą  brązowego koloru około 12-15 minut.

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o