CYTRYNOWE MUFFINKI

Witam Wszystkich !

Kolejny słodki wypiek inspirowany nadchodzącą Wielkanocą 🙂 Muffinki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste za sprawą gęstego jogurtu, a ich słodycz przełamuje kwaśna nutka cytryny ! Zapraszam do pieczenia i eksperymentowania z dekoracją 😀





SKŁADNIKI:
(na 6 babeczek, jeśli chcemy upiec 12 wystarczy podwoić składniki ) 
1 i 3/4 szklanki mąki 
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka soku z cytyny
2 łyżki nasion chia 
1/2 szklanki jogurtu Greckiego 
1 jajko 
szczypta soli 

PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Formę na babeczki smarujemy olejem (wtedy nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami, bo babeczki łatwo wyjąć po upieczeniu). Nakładamy ciasto za pomocą zwilżonej łyżki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min, bez termoobiegu. Gotowe muffinki studzimy na kratce. Dekorujemy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego ! 

 


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
gin Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
gin
Gość

Ależ śliczne!
Idealne do wielkanocnego koszyczka 🙂