CYTRYNOWE MUFFINKI

0 0 vote
Article Rating
Witam Wszystkich !

Kolejny słodki wypiek inspirowany nadchodzącą Wielkanocą 🙂 Muffinki z tego przepisu wychodzą bardzo puszyste za sprawą gęstego jogurtu, a ich słodycz przełamuje kwaśna nutka cytryny ! Zapraszam do pieczenia i eksperymentowania z dekoracją 😀





SKŁADNIKI:
(na 6 babeczek, jeśli chcemy upiec 12 wystarczy podwoić składniki ) 
1 i 3/4 szklanki mąki 
3 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka soku z cytyny
2 łyżki nasion chia 
1/2 szklanki jogurtu Greckiego 
1 jajko 
szczypta soli 

PRZYGOTOWANIE :
Wszystkie składniki miksujemy za pomocą miksera na gładką masę. Formę na babeczki smarujemy olejem (wtedy nie ma potrzeby wykładania ich papilotkami, bo babeczki łatwo wyjąć po upieczeniu). Nakładamy ciasto za pomocą zwilżonej łyżki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20-25 min, bez termoobiegu. Gotowe muffinki studzimy na kratce. Dekorujemy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego ! 

 


Wypieczone święta - Wielkanoc 2017

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
gin
gin
3 lat temu

Ależ śliczne!
Idealne do wielkanocnego koszyczka 🙂