ZDROWE “FISH AND CHIPS”


DZIEŃ DOBRY !
Co jak co ale ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza…💦
Wręcz nie chce się wychodzić z domu…
W takie dni szczególnie oddaje się swojej pasji jaką jest gotowanie i pieczenie 🙂
Przygotowałam dla Was prosty przepis na smaczny obiad. Jest to zdrowsza wersja znanego brytyjskiego dania “fish and chips ” 🙂 Jeśli zdjęcie pobudziło wasze kubki smakowe i zachęciło was do gotowania to zapraszam do zapoznania się z podanym poniżej przepisem !





BURGERY RYBNE
1 puszka tuńczyka z wody
1 jajko
½ szklanki mąki
¼ szklanki posiekanej zielonej cebuli
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczkę keczupu (najlepiej domowego)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sól, pieprz, czosnek, oregano do smaku
olej do posmarowania patelni 
*(w wersji bezglutenowej mąka ryżowa/kukurydziana )

PRZYGOTOWANIE:
Tuńczyka odsączamy z wody, następnie siekamy zieloną cebulkę. W dużej misce łączymy wszystkie składniki, z wyjątkiem oleju . Z powstałej masy formujemy kotleciki (grubość ok 1, 2 cm ). Smarujemy patelnię olejem. Smażymy ok 3-4 min z każdej strony



DOMOWE CHIPSY :
2 ziemniaki
olej czosnkowy
przyprawy, sól

PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, a następnie obtaczamy w mieszance ziół i soli. Smażymy na lekko wysmarowanej olejem patelni.

SMACZNEGO ! 
Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o