CZEKOLADOWE NALE艢NIKI


Witajcie !

Wracam po kr贸tkiej przerwie z nowymi pomys艂ami i przepisami 馃檪
Czekam z niecierpliwo艣ci膮 na pojawienie si臋 sezonowych owoc贸w i warzyw, cho膰 mo偶na teraz ju偶 przez ca艂y rok cieszy膰 si臋 truskawkami i bor贸wkami z innych kraj贸w to jednak nasze Polskie maj膮 sw贸j urok i … SMAK ! 
Ale przerywamy nasz膮 zadum臋 i powracamy do rzeczywisto艣ci 馃榾 
W prawdzie dodawa艂am ju偶 na stronie przepis na nale艣niki ale tym razem s膮 to nale艣niki nie “byle jakie” 馃檪 Za spraw膮 ciemnego kakao nabra艂y ciekawego koloru i aromatu ! Ciasto bazowe mog膮 wykona膰 r贸wnie偶 osoby na diecie wega艅skiej, wystarczy nadzienie  zast膮pi膰 np. d偶emem ( najlepiej w艂asnej roboty ! ).
Jako dodatek poda艂am propozycj臋 szybkiego twaro偶ku z bananem, kt贸ry wspaniale 艂膮czy si臋 z kakaowym smakiem nale艣nik贸w. 
Warto wypr贸bowa膰 ten przepis i zaskoczy膰 domownik贸w i przyjaci贸艂 !

SK艁ADNIKI :
2 szklanki m膮ki pszennej 
2 szklanki mleka ( ja da艂am ro艣linne orzechowe)
1/2 szkl. wody
szczypta soli
1 艂y偶ka oleju ( mo偶e by膰 kokosowy, rzepakowy itp. )
1 艂y偶ka ciemnego kakao 






NADZIENIE :
1 kostka chudego twarogu
1 bardzo dojrza艂y banan
1 艂y偶ka jogurtu naturalnego
1 艂y偶ka miodu


PRZYGOTOWANIE :
Sk艂adniki na ciasto miksujemy na g艂adk膮 mas臋 o konsystencji 艣mietany ( nie mo偶e by膰 za g臋ste, bo nale艣niki wyjd膮 grube i zapychaj膮ce ), ciasto powinno by膰 lej膮ce .
Rozgrzewamy patelnie i lekko smarujemy olejem. Wylewamy parti臋 ciasta i sma偶ymy z obu stron do zarumienienia ( ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uwa偶a膰 偶eby si臋 nie przerwa艂o podczas obracania ) 

Gotowe nale艣niki smarujemy bananowym twaro偶kiem, a w wersji wega艅skiej d偶emem/ mas艂em orzechowym. Po wierzchu mo偶na posypa膰 cukrem pudrem / wi贸rkami kokosa/ p艂atkami migda艂贸w.

SMACZNEGO !

Oce艅 przepis !



2
Dodaj komentarz

B臋dzie mi bardzo mi艂o jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kinga
Go艣膰

Wygl膮da apetycznie! 馃檪

nika
Go艣膰

Uwielbiam:) Wygl膮daj膮 pysznie!


Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: