“MAKARON” Z SOSEM ALFREDO

0 0 vote
Article Rating

WITAJCIE !

Kolejna lekka propozycja w opcji r贸wnie偶 wega艅skiej i bezglutenowej 馃檪 
Jak tylko robi si臋 ciep艂o to zazwyczaj nie mamy ochoty na ci臋偶kie dania dlatego zrobienie oryginalnego  makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaj臋 si臋 wr臋cz idealnym pomys艂em 
Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczon膮 szynk膮 , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami !

SK艁ADNIKI :
1 du偶a cukinia
1/2 kalafiora
1 szkl. mleka migda艂owego nies艂odzonego
1 艂y偶eczka soku z cytryny
1 艂y偶eczka czosnku nied藕wiedziego
s贸l
pieprz
1 艂y偶eczka p艂atk贸w dro偶d偶owych ( nadaj膮 ciekawy serowy posmak )

dodatkowo: szynka, ser, pistacje

*w wersji vege oczywi艣cie pomijamy produkty pochodzenia zwierz臋cego 馃檪

PRZYGOTOWANIE:
Cukini臋 obieramy i kroimy na r贸wnej d艂ugo艣ci paski ( wiem, 偶e obecnie mo偶na kupi膰 w wielu sklepach gotowe “tagliatelle” warzywne ).

Kalafiora gotujemy do mi臋kko艣ci w mleku z dodatkiem czosnku nied藕wiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy ( razem z mlekiem w kt贸rym si臋 gotowa艂) na g艂adko . Dodajemy p艂atki dro偶d偶owe i sok z cytryny – ponownie miksujemy . Podajemy na ciep艂o lub zimno z ulubionymi dodatkami !

SMACZNEGO !

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
3 lat temu

艢wietny pomys艂! 馃檪

Marcepanowa
3 lat temu
Reply to  Kinga

Dzi臋kuj臋 ! 馃榾