“MAKARON” Z SOSEM ALFREDO

0 0 vote
Article Rating

WITAJCIE !

Kolejna lekka propozycja w opcji również wegańskiej i bezglutenowej 🙂 
Jak tylko robi się ciepło to zazwyczaj nie mamy ochoty na ciężkie dania dlatego zrobienie oryginalnego  makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaję się wręcz idealnym pomysłem 
Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczoną szynką , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami !

SKŁADNIKI :
1 duża cukinia
1/2 kalafiora
1 szkl. mleka migdałowego niesłodzonego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
1 łyżeczka płatków drożdżowych ( nadają ciekawy serowy posmak )

dodatkowo: szynka, ser, pistacje

*w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego 🙂

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić w wielu sklepach gotowe “tagliatelle” warzywne ).

Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy ( razem z mlekiem w którym się gotował) na gładko . Dodajemy płatki drożdżowe i sok z cytryny – ponownie miksujemy . Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami !

SMACZNEGO !

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
3 lat temu

Świetny pomysł! 🙂

Marcepanowa
3 lat temu
Reply to  Kinga

Dziękuję ! 😀