WITAJCIE !
Kolejna lekka propozycja w opcji również wegańskiej i bezglutenowej 🙂
Jak tylko robi się ciepło to zazwyczaj nie mamy ochoty na ciężkie dania dlatego zrobienie oryginalnego makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaję się wręcz idealnym pomysłem
Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczoną szynką , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami !
SKŁADNIKI :
1 duża cukinia
1/2 kalafiora
1 szkl. mleka migdałowego niesłodzonego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
1 łyżeczka płatków drożdżowych ( nadają ciekawy serowy posmak )
dodatkowo: szynka, ser, pistacje
*w wersji vege oczywiście pomijamy produkty pochodzenia zwierzęcego 🙂
PRZYGOTOWANIE:
Cukinię obieramy i kroimy na równej długości paski ( wiem, że obecnie można kupić w wielu sklepach gotowe “tagliatelle” warzywne ).
Kalafiora gotujemy do miękkości w mleku z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu. Ugotowanego kalafiora miksujemy ( razem z mlekiem w którym się gotował) na gładko . Dodajemy płatki drożdżowe i sok z cytryny – ponownie miksujemy . Podajemy na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami !
SMACZNEGO !
Świetny pomysł! 🙂
Dziękuję ! 😀