Recenzja jogurtów Alpro

Cześć !
Jakiś czas temu było mi dane spróbować słynnych roślinnych jogurtów firmy Alpro. Niestety są one niedostępne w Polsce a szkoda bo pomimo dość wątpliwego składu, zachwyciły mnie w smaku !
Po niżej zamieszczam dokładny skład i wartości odżywcze, oraz moją krótką recenzję 🙂 Zainteresowanych moją opinią zapraszam do lektury !

Opinia: Po otwarciu jogurtu wyraźnie poczułam zapach migdałów ( przypominający migdałowy aromat do ciasta ). W smaku może nie zachwycił tak jak pozostałe ale był smaczny , lekko słodkawy o cudownej kremowej konsystencji ( bez wody, która jest w przypadku np jogurtów “Provamel” czy “Valsoya”).

SMAK : 3/5
KONSYSTENCJA: 5/5
ZAPACH: 3/5

Energia
na 100 g
54
kcal
Tłuszcz
kwasy
nasycone
kwasy
jednonasycone
kwasy
wielonasycone
2,8g
0,4g
1g
1,4g
Węglowodany
w
tym cukry
2,3g
2,2g
Białko
3,9g
Sól
0,25g
Błonnik
1,1g
Witaminy witamina D
0.75μg 15%
witamina B12
0.38μg 15%
Wapń
120mg
Laktoza
0g

*15 % referencyjnej wartości spożycia dla

osoby dorosłej.

Skład: Wodne, obrane nasiona soi (7,8%), cukier, migdały (1,3%), cytrynian wapnia,
stabilizator (pektyna), regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), aromat naturalny, sól morska,
przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), aromat , witaminy (B12, D2, e),
kultury jogurtowe (Str. thermophilus, L. bulgaricus).

Opinia : Zdecydowanie mój faworyt ! W smaku przypominający rafaello z wyraźną kokosową nutą i lekką słodyczą. Tak jak pozostałe jogurty, jest gęsty i gładki. Jeśli będziecie mieć okazję to koniecznie spróbujcie 🙂

SMAK : 5/5
KONSYSTENCJA: 5/5

ZAPACH: 4/5

Energia
na 100 g
55
kcal
Tłuszcz
kwasy
nasycone
kwasy
jednonasycone
kwasy
wielonasycone
3g
1,1g
0,5g
1,4g
Węglowodany
w
tym cukry
2,3g
2,1g
Białko
3,9g
Sól
0,32g
Błonnik
0,8g
Witaminy witamina D
0.75μg 15%
witamina B12
0.38μg 15%
Wapń
120mg
Laktoza
0g
*15 % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.
Skład: Woda, obrane nasiona soi (7,8%), mleko kokosowe (4,3%) (krem kokosowy, woda), cukier, trójwapniowy cytrynian, regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), stabilizator (pektyna), naturalny aromat, sól morska, witaminy (B12, D2 ), przeciwutleniacz (wyciąg bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), kultur jogurtowych (Str. thermophilus, L. bulgaricus)

Opinia: Jogurt naturalny, jest tak jak pozostałe lekko słodki, w smaku czuć charakterystyczną soję ( mi osobiście to nie przeszkadza bo przyzwyczaiłam się już do tego smaku). Konsystencja kremowa, bez wody.

SMAK : 4/5
KONSYSTENCJA: 5/5
ZAPACH: 3/5

Energia
na 100 g
50
kcal
Tłuszcz
kwasy
nasycone
kwasy
jednonasycone
kwasy
wielonasycone
2,3g
0,4g
0,5g
1,4g
Węglowodany
w
tym cukry
2,1g
2,1g
Białko
4,0g
Sól
0,25g
Błonnik
1,0g
Witaminy witamina D
0.75μg 15%
witamina B12
0.38μg 15%
Wapń
120mg
Laktoza
0g
*15 % referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.

Skład: Woda, obrane nasiona soi (7,9%), cukier, cytrynian wapnia, stabilizator (pektyna), regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), aromat, sól morska, przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), kultur jogurtowych (Str. Thermophilus, L. bulgaricus) witaminy (B12, D2).

Podsumowując, jogurty jak najbardziej polecam. Skład może nie zachwyca, zwłaszcza obecność cukru ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodyczy 🙂
Zawartość kultur bakterii i dodatkowo witamin B12 i D2 to na pewno plusy tego produktu .
Mam nadzieję, że doczekamy się tych produktów na polskim rynku .

Jeśli macie jakieś sugestie lub chcielibyście kolejne recenzję to zapraszam do kontaktu w komentarzach/ FB/ lub przez adres e-mail podany w zakładce “WSPÓŁPRACA”

Oceń przepis !



2
Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Natalie
Gość

Gdzie kupiłaś?

Marcepanowa
Gość

Jogurty są z Niemiec 😉 Ale można je też kupić na allegro. Pozdrawiam !


Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: