WYKONANIE :
1. Składniki na bigę mieszamy aż do uzyskania gęstego ciasta, miskę przykrywamy i zostawiamy na całą noc .
2. Na drugi dzień , wymieszać drożdże z wodą i zaczynem, następnie dodać połowę mąki. Ponownie przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia na ok. 1-2 h
3. Do wyrośniętego ciasta dodajemy sól, oliwę i pozostałą mąkę. Wyrobić, na gładkie i elastyczne ciasto.
4.Odstawić do kolejnego wyrośnięcia na 1 h
5. Ciasto należy podzielić na 2 części i uformować podłużne chlebki. Ciabatty układamy w odstępach na wyłożonej papierem blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy im podrosnąć ( ok. 20 min ) w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st.C , a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą.
6. Pieczemy ok. 15-20 min do zarumienienia.
WŁOSKIE CIABATTY
W zbiorze przepisów na domowe wypieki nie mogło zabraknąć włoskiego pieczywa typu “Ciabatta”, gwarantuję, że warto poświęcić trochę czasu na ich wykonanie bo wychodzą pyszne ( według oceny surowych krytyków kulinarnych , czytaj rodziny ) 😀
Sam przepis nie jest bardzo skomplikowany , należy postępować według instrukcji krok po kroku.
Sekretem tego wypieku jest zaczyn biga czyli nic innego jak przefermentowane ciasto.
Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo, pychota 🙂
Zgadzam się w 100 % 😀 !