PSZENNE “ŚLIMAKI”

Kolejna odsłona domowej piekarni. Niezawodne i często wypiekane bułki pszenne tym razem o fantazyjnym kształcie “ślimaków” 🙂
Chrupiące, pyszne i aromatyczne.
Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów.
Koniecznie spróbujcie !

SKŁADNIKI:
mąka pszenna  550 g

woda – 300 ml
15 ml oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko 
łyżka mleka 



PRZYGOTOWANIE:
1.Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 100 ml wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.10-15 ml żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Mąkę przesiewamy, wlewamy zaczyn, pozostałą część wody, oliwę z oliwek i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok.5-6 min ( nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki).
3. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h 
4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą. 
5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach.
6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć.
7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
8. Pieczemy ok.20 min ( zależy od mocy piekarnika) 

Udanych wypieków i smacznego ! 


Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

3
Dodaj komentarz

avatar

2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Ania SMarcepanowaEllaCanto Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
EllaCanto
Gość

Takie świeże bułeczki na śniadanie to coś wyśmienitego 🙂 Do tego masełko, dobra wędlina lub ser i warzywa – pycha!

Marcepanowa
Gość

Zgadzam się ! Domowe pieczywo nie ma sobie równych 😀

Ania S
Gość

Zjadłabym taką teraz ze słodkim kremem lub masłem orzechowym 🙂