
Kolejna odsłona domowej piekarni. Niezawodne i często wypiekane bułki pszenne tym razem o fantazyjnym kształcie “ślimaków” 🙂
Chrupiące, pyszne i aromatyczne.
Idealne na śniadanie, kolację, imprezę czy do burgerów.
Koniecznie spróbujcie !
SKŁADNIKI:
mąka pszenna 550 g
woda – 300 ml
15 ml oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
15 ml oliwy z oliwek
25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
łyżka mleka
PRZYGOTOWANIE:
1.Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 100 ml wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok.10-15 ml żeby drożdże zaczęły pracować.
2. Mąkę przesiewamy, wlewamy zaczyn, pozostałą część wody, oliwę z oliwek i sól. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto ok.5-6 min ( nie powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypać mąki).
3. Gotowe ciasto wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1h
4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st.C, a na dno wkładamy naczynie żaroodporne z wodą.
5. Formujemy bułki i układamy je na wyłożonej papierem blaszce, pamiętając o odstępach.
6. Ponownie przykrywamy i pozwalamy im trochę podrosnąć.
7. Smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka.
8. Pieczemy ok.20 min ( zależy od mocy piekarnika)
Udanych wypieków i smacznego !
Takie świeże bułeczki na śniadanie to coś wyśmienitego 🙂 Do tego masełko, dobra wędlina lub ser i warzywa – pycha!
Zgadzam się ! Domowe pieczywo nie ma sobie równych 😀
Zjadłabym taką teraz ze słodkim kremem lub masłem orzechowym 🙂