Początek tygodnia i nowy przepis na pyszny i lekki torcik na biszkopcie z musem truskawkowym przełożony kremem grysikowym. Trzeba wykorzystać sezon truskawkowy, a co jak co ale owoce te idealnie sprawdzają się w słodkich wypiekach 🙂
SKŁADNIKI :
BISZKOPT :
8 jaj
1 szkl. cukru
6 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Wlewamy po 1 żółtku cały czas miksując. Następnie partiami dodajemy cukier. Dokładnie miksujemy. Za pomącą łyżki delikatnie łączymy masę z przesianą mąką (delikatnie tak aby masa była cały czas puszysta). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok 20-25 min. Wyciągamy z piekarnika i upuszczamy z wysokości ok. 60 cm na podłogę, następnie wstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami i zostawiamy do wystygnięcia.
KREM GRYSIKOWY:
700 ml mleka
150 g cukru
120 g kaszy manny
1/2 kostki masła
2 łyżki budyniu śmietankowego ( bez cukru)
Mleko gotujemy , następnie wsypujemy grysik, połowę cukru i budyń. Cały czas mieszamy. Gotową gęstą masę studzimy.
Masło ucieramy z drugą połową cukru na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce wystudzonego grysiku cały czas miksując. Krem wylewamy na nasączony biszkopt ( ja dodatkowo posmarowałam go dżemem truskawkowym). Przykrywamy 2 biszkoptem i wylewamy lekko ścięty mus. Można dodatkowo ozdobić wiórkami czekolady, kokosa, lub migdałów.
MUS TRUSKAWKOWY
500 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
2-3 łyżki cukru (można pominąć jeśli mus będzie wystarczająco słodki)
Truskawki miksujemy z cukrem. Następnie wsypujemy galaretkę truskawkową, przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu aż do rozpuszczenia galaretki.
Smacznych wypieków !
ale pyszności!!