PASTA Z CIECIORKI I MARCHEWKI

Obecnie można kupić w sklepach różne gotowe pasty na bazie włoskiego grochu, ale chyba nic nie zastąpi smarowidła domowej roboty 🙂

Stworzyłam ilustrację, która przybliży wam cenne właściwości tych roślin strączkowych. Warto zwrócić także uwagę na wartości odżywcze oraz witaminy w nich zawarte 🙂

SKŁADNIKI:
200-250 g ciecierzyca 
2 małe marchewki
1/2 pora
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
1/2 kurkumy
1/2 słodkiej papryki
natka pietruszki 
2/3 łyżki wody 

PRZYGOTOWANIE :

Dzień wcześniej namaczamy na noc ciecierzycę. Na drugi dzień gotujemy ok. 40 min pod przykryciem w lekko osolonej wodzie do miękkości. Ścieramy marchewki na tarce o grubych oczkach, kroimy pora. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa (dolewamy odrobinę wody ) i dusimy z przyprawami. Ciecierzycę i podduszone warzywa miksujemy na gładko z 2-3 łyżkami wody. 
Najlepiej smakuje na następny dzień podana na domowym pieczywie 🙂

SMACZNEGO !

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Alternatywy Pięć i PółErvisha Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ervisha
Gość

Z pewnością jest smaczna 🙂

Alternatywy Pięć i Pół
Gość

Strączki rządzą! Nie dość, że są bardzo wartościowe, to jeszcze da się z nich zrobić prawie wszystko 🙂 Ostatnio obmyśliłam przepis na nutellę z fasoli i wyszła przyszna 😉 Jak masz ochotę zajrzeć to zapraszam 😀 https://alternatywypiecipol.blogspot.com/