PULPECIKI WOŁOWE W WARZYWNYM BULIONIE



SKŁADNIKI NA PULPETY:
250 g wołowego mięsa mielonego
łyżeczka lubczyku
łyżka posiekanego koperku
sól/ pieprz
1/2 szklanki białego ryżu


SKŁADNIKI NA BULION :
600 ml wody
3 marchewki
różyczki brokuła
zielona fasolka
świeży koperek
przyprawa do rosołu “Dary natury”
(mozna użyć też kostki warzywnej czy domowej vegety)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Nastawiamy w garnku bulion warzywny. Mięso mielone łączymy z pozostałymi składnikami i formujemy małe kuleczki. Wrzucamy je na gorący bulion.

* KILKA INFORMACJI O MIĘSIE WOŁOWYM*


1.Zawiera cenne dla zdrowia tłuszcze nienasycone


2.Mięso wołowe jest źródłem łatwoprzysajalnego białka

3.Zawiera kwas linolowy (CLA), który sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej oraz budowie tkanki mięśniowej.

4. Jest źródłem szeregu cennych witamin z grupy B w tym wit. B6 i B12 

5. Zawara L-karnitynę, która odgrywa ważną rolę w prawidłowej przemianie materii, oraz wspomaga procesy regeneracyjne organizmu.

6.Wysoka zawartość Żelaza

7.Bogate w alaninę, aminokwas chroniący mięśnie przed spalaniem w przypadku niedoboru węglowodanów dzięki zdolności do przetwarzania cukru z białka.

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o