“TOFU” FETA

WITAJCIE !Macie ochotę na sałatkę Grecką ale nie spożywacie nabiału ? 
Teraz to już nie problem ! Wystarczy kilka składników aby wyczarować z tofu ser typu Feta 🙂
Co jak co ale bardzo lubię takie “eksperymenty kulinarne”
Zwłaszcza jeśli chodzi o odtwarzanie produktów, których nie spożywam. A nie ukrywam, że tęsknie czasami za smakiem sera, twarogu czy jogurtu… Na szczęście da się ten smak częściowo odtworzyć 😉 Zapraszam do dalszej części wpisu !




SKŁADNIKI :
1 kostka naturalnego tofu (użyłam firmy Solida)
60 ml soku z cytryny
100 ml octu winnego lub jabłkowego ( można też użyć np zalewy z kaparów)
2 łyżki oleju lub oliwy 
ok. 1 łyżki mieszanki ziół 
świeża bazylia 
jabłuszka kaparowe 
* dla wzmocnienia smaku można dodać 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 

 PRZYGOTOWANIE:
Tofu kroimy w kostki. Składniki zalewy mieszamy i wlewamy ją do słoika . Tak przygotowany ser wkładamy do lodówki. Najlepiej jak dłużej poleży , wtedy nabierze odpowiedniego smaku 🙂

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
MarcepanowaNatalie Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Natalie
Gość

Czadowe! Nigdy nie jadłam, a tofu kocham 🙂

https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Marcepanowa
Gość

To musisz koniecznie spróbować 🙂 !