
WITAJCIE !Macie ochotę na sałatkę Grecką ale nie spożywacie nabiału ?
Teraz to już nie problem ! Wystarczy kilka składników aby wyczarować z tofu ser typu Feta 🙂
Co jak co ale bardzo lubię takie “eksperymenty kulinarne”
Zwłaszcza jeśli chodzi o odtwarzanie produktów, których nie spożywam. A nie ukrywam, że tęsknie czasami za smakiem sera, twarogu czy jogurtu… Na szczęście da się ten smak częściowo odtworzyć 😉 Zapraszam do dalszej części wpisu !
SKŁADNIKI :
1 kostka naturalnego tofu (użyłam firmy Solida)
60 ml soku z cytryny
100 ml octu winnego lub jabłkowego ( można też użyć np zalewy z kaparów)
2 łyżki oleju lub oliwy
ok. 1 łyżki mieszanki ziół
świeża bazylia
jabłuszka kaparowe
* dla wzmocnienia smaku można dodać 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
PRZYGOTOWANIE:
Tofu kroimy w kostki. Składniki zalewy mieszamy i wlewamy ją do słoika . Tak przygotowany ser wkładamy do lodówki. Najlepiej jak dłużej poleży , wtedy nabierze odpowiedniego smaku 🙂
Czadowe! Nigdy nie jadłam, a tofu kocham 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To musisz koniecznie spróbować 🙂 !