Idealne ciasto na pierogi (wegańskie, bez jajek)

Idealne ciasto na pierogi. Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek.
0 0 vote
Article Rating
Idealne ciasto na pierogi. Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek.

Bardzo często spotykam się z pytaniem : “Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? ” Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka 🙂 Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek !

 
 
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę.(Najlepiej wymieszać łyżką drewnianą aby się nie poparzyć).  Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 

* Ciasto można wyrobić też w robocie
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tarka i Miarka
2 lat temu

Wspaniałe pierożki.

Marcepanowa
2 lat temu
Reply to  Tarka i Miarka

dziękuję 🙂

Marzena Nędza
2 lat temu

Ciasto idealne,aksamitne ale nie klejące. Farsz robiłam według swojego sposobu ,ciasto wg tego
Dziś zrobiłam pierwszą turę.
Jutro robię druga.
Polecam

Marcepanowa
2 lat temu
Reply to  Marzena Nędza

Bardzo się cieszę ! Pozdrawiam