Idealne ciasto na pierogi (wegańskie, bez jajek)

Idealne ciasto na pierogi. Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek.
Idealne ciasto na pierogi. Wegańskie ciasto na pierogi bez jajek.

Bardzo często spotykam się z pytaniem : “Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? ” Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka 🙂 Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek !

 
 
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę.(Najlepiej wymieszać łyżką drewnianą aby się nie poparzyć).  Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 

* Ciasto można wyrobić też w robocie

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
MarcepanowaMarzena NędzaTarka i Miarka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Tarka i Miarka
Gość

Wspaniałe pierożki.

Marcepanowa
Gość

dziękuję 🙂

Marzena Nędza
Gość

Ciasto idealne,aksamitne ale nie klejące. Farsz robiłam według swojego sposobu ,ciasto wg tego
Dziś zrobiłam pierwszą turę.
Jutro robię druga.
Polecam

Marcepanowa
Gość

Bardzo się cieszę ! Pozdrawiam