IDEALNE CIASTO NA PIEROGI

Bardzo często spotykam się z pytaniem : “Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? ” Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka 🙂 Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek !

SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
1/3 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę.(Najlepiej wymieszać łyżką drewnianą aby się nie popażyć).  Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. 

* Ciasto można wyrobić też w robocie


Oceń przepis !



4
Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Tarka i Miarka
Gość

Wspaniałe pierożki.

Marcepanowa
Gość

dziękuję 🙂

Marzena Nędza
Gość

Ciasto idealne,aksamitne ale nie klejące. Farsz robiłam według swojego sposobu ,ciasto wg tego
Dziś zrobiłam pierwszą turę.
Jutro robię druga.
Polecam

Marcepanowa
Gość

Bardzo się cieszę ! Pozdrawiam


Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: