CIASTO DROŻDŻOWE:
220 ml mleka
40 g świeżych drożdży
55 g cukru trzcinowego
500 g mąki pszennej
1 jajko
60 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozkruszamy w misce, zasypujemy cukrem i łączymy z ciepłym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.
Do miski przesiewamy mąkę i sól. Wlewamy rozczyn i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (opcjonalnie można dosypać mąki ). Z ciasta formujemy kulki, a następnie rozwałkowujemy je na placuszki o grubości 2 cm (bułeczki ładnie rosną w piekarniku) i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 min.
Piekarnik nastawiamy na 190 st.C
NADZIENIE :
1 jajko
60 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
400 g twarogu
100 g gęstego jogurtu
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę. W placuszkach robimy wgniecenie (najlepiej użyć do tego szklanki), nakładamy łyżką nadzienie. Brzegi smarujemy białkiem i pieczemy ok. 20 min do zarumienienia brzegów.