Mocno czekoladowy i wilgotny murzynek z domowym dżemem z dyni i polewą z mlecznej czekolady – inspirowany jesienią 🍂
Przepis prosty i szybki a wypiek zaskakujący !
Gorąco polecam
Składniki:
3 jaja
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka oleju
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżeczki sody
Wykonanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-45 min. Po wbiciu wykałaczki powinna być sucha.
6. Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową *
* Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka ( nie powinna być za rzadka ani za gęsta). W szklance rozpuszczamy w odrobinie wody łyżeczkę żelatyny, następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Jeszcze gorącą polewamy ciasto.
** Dzięki żelatynie polewa jest plastyczna i ciasto łatwo się kroi !
Dodatkowo ciasto można udekorować orzechami włoskimi i startą skórką z pomarańczy 🙂
najpyszniejsza klasyka <3
Fajne ciacho 😉