MURZYNEK Z DŻEMEM

MURZYNEK Z DŻEMEM

0 0 votes
Article Rating




Mocno czekoladowy i wilgotny murzynek z domowym dżemem z dyni i polewą z mlecznej czekolady –  inspirowany jesienią 🍂
Przepis prosty i szybki a wypiek zaskakujący !

Gorąco polecam








Składniki:
 3 jaja
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka oleju
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
2 płaskie łyżeczki sody

Wykonanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-45 min. Po wbiciu wykałaczki powinna być sucha.
6. Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową *

* Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka ( nie powinna być za rzadka ani za gęsta). W szklance rozpuszczamy w odrobinie wody łyżeczkę żelatyny, następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Jeszcze gorącą polewamy ciasto.
** Dzięki żelatynie polewa jest plastyczna i ciasto łatwo się kroi !

Dodatkowo ciasto można udekorować orzechami włoskimi i startą skórką z pomarańczy 🙂

0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
3 lat temu

najpyszniejsza klasyka <3

gosia m
3 lat temu

Fajne ciacho 😉

Back To Top
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x