MURZYNEK Z DŻEMEM




Mocno czekoladowy i wilgotny murzynek z domowym dżemem z dyni i polewą z mlecznej czekolady –  inspirowany jesienią 🍂
Przepis prosty i szybki a wypiek zaskakujący ! 

Gorąco polecam 








Składniki:
 3 jaja 
1 szklanka cukru 
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka oleju 
3 łyżki ciemnego kakao
1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni) 
2 łyżeczki przyprawy do piernika 
1 szklanka mleka 
2 płaskie łyżeczki sody 

Wykonanie:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 
2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
 4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy
5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-45 min. Po wbiciu wykałaczki powinna być sucha. 
6. Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową * 

* Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka ( nie powinna być za rzadka ani za gęsta). W szklance rozpuszczamy w odrobinie wody łyżeczkę żelatyny, następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Jeszcze gorącą polewamy ciasto. 
** Dzięki żelatynie polewa jest plastyczna i ciasto łatwo się kroi ! 

Dodatkowo ciasto można udekorować orzechami włoskimi i startą skórką z pomarańczy 🙂

Oceń przepis !



2
Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Zuza
Gość

najpyszniejsza klasyka <3

gosia m
Gość

Fajne ciacho 😉


Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: