Zdrowsza wersja krokietów bez panierki 🙂 Naleśniki z mięsnym farszem idealnie pasują do domowego ukiszonego barszczu!
Ciasto na naleśniki (4 szt.)
250 g mąki pszennej
120 ml mleka
120 ml wody
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Przygotowanie ciasta:
Wymieszaj jajko z mąką i solą. Stopniowo dodawaj mleko i wodę, cały czas mieszaj ciasto. Gdy będziesz miał już ciasto o jednolitej konsystencji, dodaj masło. Odstaw ciasto na 30 minut.
Po tym czasie smaż naleśniki na rozgrzanej patelni około 1 minuty z każdej strony. Kurczaka myjemy, porcjujemy.
2 duże nogi z kurczaka
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
ziele angielskie
liść laurowy
sól
*majeranek, lubczyk
Przygotowanie:
Mięso myjemy. Warzywa obieramy i gotujemy z przyprawami.
Ugotowanego kurczaka miksujemy z warzywami. Doprawiamy do smaku majerankiem, lubczykiem, solą i pieprzem.