PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE

0 0 vote
Article Rating

Często zdarza nam się w domu piec pizzę – jest to szybka i awaryjna wersja obiadu 🙂
Jeśli szukacie przepisu na idealne cienkie i chrupiące ciasto niczym z włoskiej restauracji to bardzo dobrze się składa bo chyba odkryłam tajemnicę idealnej pizzy, którą postanowiłam się z Wami podzielić !
































CIASTO: 
500 g mąki typ 450 
1 i 1/2 op. suszonych drożdży 
1/3 szkl. wody 
1/3 szkl. mleka 
1 łyżeczka cukru 
2 łyżki oliwy z oliwek 
1 płaska łyżeczka cukru



*NADZIENIE
Plastry kiełbasy żywieckiej podsuszanej
Mozarella ( 2 kulki) 
pomidorki koktajlowe



*SOS POMIDOROWY
3 łyżki passaty pomidorowej
4 łyżki keczupu
majeranek, oregano, bazylia, sól








PRZYGOTOWANIE: 
W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem i solą. W naczyniu mieszamy wodę z mlekiem, a następnie dolewamy do suchych składników. Mieszamy, dolewamy w łyżki oliwy i wyrabiamy ok 6-7 min aż do uzyskania elastycznego i gładkiego ciasta. Formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 45 min – 60 min. Ciasto uderzamy pięścią aby je odgazować i rozwałkowujemy je na duży prostokąt. 
1.

Przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Rogi ciasta zawijamy do środka i lekko je ugniatamy.

2.

Wierzch smarujemy sosem pomidorowym*

3. 

Układamy nasze dodatki

4.
Pieczemy około 20 min. w 200 st. C

 Buon appetito !!

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zuza
2 lat temu

super przepis 🙂 mój Luby uwielbia domową pizzę 🙂

Marcepanowa
2 lat temu
Reply to  Zuza

To koniecznie musisz mu taką zaserwować 🙂

Unknown
2 lat temu

Termoobieg?

Marcepanowa
2 lat temu
Reply to  Unknown

piekłam bez termoobiegu 🙂 Tylko góra-dół

Piotr Piotr
2 lat temu

Dzięki,ale jeszcze pytanie o ciasto. Czy ba pewno są dobre proporcje? I jak wyrabiasz recznie czy robotem.dzięki

Marcepanowa
2 lat temu
Reply to  Piotr Piotr

Według mnie proporcje są odpowiednie, zawsze można ewentualnie dodać odrobinę więcej wody lub mąki. Ważny jest też "typ" mąki. Ciasto wyrabiałam tym razem ręcznie ale za pomocą robota też wychodzi 🙂 Pozdrawiam

Piotr Piotr
2 lat temu
Reply to  Piotr Piotr

Dzięki,ale cukru 2x…..hehe Pozdrawiam

Anonimowy
Anonimowy
2 lat temu

nie wałkuje się ciasta na pizze….