TORT MANDARYNKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Delikatny biszkopt, słodki krem
 i egzotyczna nuta mandarynek. 
Całość komponuje się idealnie zarówno smakowo jak  i kolorystycznie !



BISZKOPT:
5 jajek
100 g mąki typ 450 (mąka krupczatka)
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru
szczypta soli

KREM:
400 ml śmietanki 30%
1 tabliczka ( 100 g) białej czekolady
1 opakowanie śnieżki

GALARETKA Z MANDARYNKAMI:
1 galaretka pomarańczowa
2 puszki mandarynek w zalewie

PRZYGOTOWANIE:


BISZKOPT: Oddzielamy białka od żółtek ( jajka powinny mieć temp. pokojową ). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Następnie nie zmniejszając obrotów miksera dodajemy cukier. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy partiami przesiane mąki. Pieczemy w 170 st. C około 40 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i upuszczamy je na podłogę z wysokości ok. 50-60 cm, następnie wkładamy ciasto z powrotem do piekarnika i uchylamy drzwiczki.Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia)

KREM: Do rondelka wlewamy śmietankę i połamaną tabliczkę białej czekolady. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu ( nie gotujemy !). Gdy czekolada się rozpuści , ściągamy garnek z ognia i studzimy. Przestudzoną śmietankę z czekoladą ubijamy z 1 opakowaniem śnieżki na puszystą masę , następnie schładzamy w lodówce min. 2 h.


GALARETKA: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Lekko ściętą wylewamy na ułożone mandarynki.

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Emila Pie Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Emila Pie
Gość

pychotka że palce lizać:) Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/