BARSZCZ KISZONY

0 0 vote
Article Rating

Na polskich stołach w Wigilię goszczą różne potrawy, ale chyba w żadnym domu nie może zabraknąć czerwonego barszczu 🙂 A żeby nadać mu tradycyjny i domowy smak polecam samemu przygotować zakwas

SKŁADNIKI:

1/2 kg buraków
4 ząbki czosnku
3 ziarna angielskie2 liście laurowe
3 goździki
2 gałązki kopru
1 l wody 
1,5 łyżki soli himalajskiej 
1 łyżka soku z kiszonych ogórków

PRZYGOTOWANIE:
Przegotowaną zimną wodę mieszamy z solą. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w dużym słoju lub naczyniu ceramicznym. Dodajemy pozostałe składniki. Zalewamy osoloną wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 4-6 dni. Gotowy zakwas przecedzić, i przelać do butelek. Można trzymać w lodówce nawet przez parę miesięcy!


*Warto obserwować zakwas i gdy pojawi się piana zebrać ją łyżką

Buraki z zakwasu można użyć do sałatki, lub barszczu 🙂

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
2 lat temu

Wygląda apetycznie! 😉