BARSZCZ KISZONY

Na polskich stołach w Wigilię goszczą różne potrawy, ale chyba w żadnym domu nie może zabraknąć czerwonego barszczu 🙂 A żeby nadać mu tradycyjny i domowy smak polecam samemu przygotować zakwas

SKŁADNIKI:

1/2 kg buraków
4 ząbki czosnku
3 ziarna angielskie2 liście laurowe
3 goździki
2 gałązki kopru
1 l wody 
1,5 łyżki soli himalajskiej 
1 łyżka soku z kiszonych ogórków

PRZYGOTOWANIE:
Przegotowaną zimną wodę mieszamy z solą. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w dużym słoju lub naczyniu ceramicznym. Dodajemy pozostałe składniki. Zalewamy osoloną wodą. Zakręcamy i odstawiamy na 4-6 dni. Gotowy zakwas przecedzić, i przelać do butelek. Można trzymać w lodówce nawet przez parę miesięcy!


*Warto obserwować zakwas i gdy pojawi się piana zebrać ją łyżką

Buraki z zakwasu można użyć do sałatki, lub barszczu 🙂

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Kinga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kinga
Gość

Wygląda apetycznie! 😉