MIODOWNIK

0 0 vote
Article Rating

Coroczny hit na 艢wi膮tecznym stole czyli uwielbiany w mojej rodzinie miodownik z mas膮 grysikow膮 i orzechami 馃檪 
Gor膮co polecam !






PLACKI MIODOWE:

3 szkl. m膮ki
1 kostka margaryny
180 g cukru pudru
3 jajka
3 艂y偶ki miodu
3 艂y偶eczki sody
oczyszczonej
MASA GRYSIKOWA:
1 szkl. kaszy manny
750 ml mleka
170g cukru
1 kostka mas艂a
Kilka kropli aromatu
rumowego lub 1 艂y偶ka likieru Amaretto
KARMEL ORZECHOWY:
350-400 g orzech贸w w艂oskich
150 g mas艂a
陆 szkl. cukru
4 艂y偶ki miodu
DODATKOWO:
Powid艂a 艣liwkowe
Woda
Sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
PLACKI MIODOWE:
1.Wyrabiamy ciasto.
Dzielimy na 3 cz臋艣ci. Rozwa艂kowujemy.
2. Pieczemy w formie
wy艂o偶onej papierem w 180 st. C ok. 15-20 min.
3. Po upieczeniu ka偶dy
placek przek艂adamy papierem i k艂adziemy jeden na drugi. Dociskamy ci臋偶k膮
ksi膮偶k膮/ desk膮.
4. Na drugi dzie艅 ka偶dy z
blat贸w skrapiamy mikstur膮 ( 4 艂y偶ki wody z 2 艂y偶kami soku z cytryny)
MASA GRYSIKOWA:
1. Kasz臋 i szczypt臋 soli dodajemy
do zimnego mleka.
2. Gotujemy na ma艂ym ogniu
ca艂y czas mieszaj膮c do zg臋stnienia.
3. Ucieramy mas艂o (powinno
by膰 w temp. pokojowej) z cukrem.
4. Dodajemy stopniowo po
艂y偶ce wystudzonej masy grysikowej.
5. Na koniec dodajemy kilka
kropli aromatu rumowego lub 艂y偶k臋 likieru Amaretto lub innego likieru.
KARMEL ORZECHOWY:
1. Na patelni podpra偶amy
350-400 g orzech贸w w艂oskich.
2. Dodajemy 150 g mas艂a,
p贸艂 szkl. cukru i 4 艂y偶ki miodu.
3. Masa powinna si臋
zagotowa膰, a w konsystencji przypomina膰 karmel.
4. Jeszcze ciep艂膮 wylewamy
na dolny placek miodowy. Jak przestygnie smarujemy mas膮 grysikow膮. Przykrywamy
drugim plackiem. Smarujemy kwa艣nymi powid艂ami 艣liwkowymi. Ponownie nak艂adamy
mas臋 grysikow膮. Przykrywamy ostatnim plackiem.
5. Wierzch ciasta polewamy
gorzk膮 polew膮.

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments