Pasztet drobiowy – dietetyczny

Pasztet drobiowy-dietetyczny. Przepis na pasztet z gotowanego mięsa. Bez jajek, glutenu, nabiału.

 

Pasztet drobiowy – dietetyczny

 

Między jednym pieczeniem ciasta a drugim postanowiłam upiec pasztet drobiowy 😊
Taki domowy nie ma sobie równych, a że nie jem jajek musiałam trochę poeksperymentować. Dodatek gotowanego ziemniaka okazał się strzałem w dziesiątkę, dzięki niemu pasztet wyszedł wilgotny w środku i soczysty ! 
Pasztet drobiowy to idealny zamiennik dla wędliny i urozmaicenie na talerzu. Dodatkowo jest dietetyczny i nie zwiera glutenu, jajek, nabiału. Zdrowy, a w smaku pyszny !

 

Pasztet drobiowy-dietetyczny. Przepis na pasztet z gotowanego mięsa. Bez jajek, glutenu, nabiału.

Składniki:
3 duże nogi z kurczaka
4 wątróbki kurze
3 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
1 duży ugotowany ziemniak
Do smaku (cząber, lubczyk, pieprz, sól, majeranek)




Sposób wykonania:
1. Nogi z kurczaka , dokładnie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Warzywa obieramy. Zalewamy zimną wodą (około 2 litry).
2. Do rosołu dodajemy liście laurowe, ziele angielski. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1 i pół godziny na małym ogniu.
3. Mięso i warzywa wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia.
4. Gotujemy wątróbkę w wywarze ok. 20 min.
5. Mięso obieramy, wątróbkę i warzywa kroimy. Miksujemy na gładką masę dodajemy ugotowanego ziemniaka, przyprawy i sól. Ponownie miksujemy.
6. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy pasztet. Zwilżoną dłonią wygładzamy wierzch. Posypujemy czarnuszką (można pominąć). Pieczemy ok. 40-45 min w 180 st. C.

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Kinga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kinga
Gość

Doskonale! 🙂