SKŁADNIKI:
1 kg mąki typ 400
300 g cukru
300 g miodu
200 g margaryny
3 jajka
15 g
smalcu
smalcu
15 g kawy
50 g kakao
10 g amoniaku
10 g sody
2 opakowania przyprawy do piernika
½ proszku
do pieczenia
do pieczenia
¼ szkl.
Słodkiej śmietany
Słodkiej śmietany
1. Margarynę,
miód, cukier, smalec, kawę, kakao, przyprawę do piernika rozpuszczamy w garnku.
Masę studzimy
2. Mąkę
przesiewamy z amoniakiem, proszkiem do pieczenia i sodą.
przesiewamy z amoniakiem, proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Suche
składniki mieszamy z wystudzoną masą i jajkami
składniki mieszamy z wystudzoną masą i jajkami
4. Zagniatamy
gładkie ciasto.
gładkie ciasto.
5. Ciasto
dzielimy na części. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (trochę urosną)
dzielimy na części. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (trochę urosną)
6. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Pieczemy
ok. 8 min w temperaturze 180 st.
ok. 8 min w temperaturze 180 st.