PUSZYSTY PIERNIK

PUSZYSTY PIERNIK

0 0 votes
Article Rating

 

 

Piernik to jedno z szybszych do zrobienia Świątecznych ciast 🙂 W tym roku ze starego przepisu z małą modyfikacją. Bardzo puszysty z korzenną nutą i wilgotnym wnętrzem skąpany w białej polewie z bakaliową okrasą ! 
Brzmi poetycko, a smakuje bajecznie !
 
*Z podanych składników wychodzą dwie foremki keksówki 
**Polewa: 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 1 łyżką żelatyny 
*** Posypka: Morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa 
 
 
 
SKŁADNIKI:
5 jajek
100 ml jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
125 g masła
250 g miodu
1 szkl. cukru
3 szkl. mąki
3 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
1 łyżka cynamonu
2 łyżeczki sody
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Masło rozpuścić z miodem, cukrem i przyprawami.
3. Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą masą.
4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy.
5. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do ciasta. 
6. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą.
7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek.
8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka.

 

Wystudzone ciasto możemy udekorować polewą , lukrem lub posypać cukrem pudrem 
0 0 votes
Article Rating
Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Marcin stańczak
2 lat temu

A jaka długość keksówki ?

Back To Top
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x