PUSZYSTY PIERNIK

Piernik
to jedno z szybszych do zrobienia Świątecznych ciast 🙂 W tym roku ze starego
przepisu z małą modyfikacją. Bardzo puszysty z korzenną nutą i wilgotnym
wnętrzem skąpany w białej polewie z bakaliową okrasą ! 
Brzmi
poetycko, a smakuje bajecznie !
*Z
podanych składników wychodzą dwie foremki keksówki 
**Polewa: 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 1 łyżką żelatyny 
*** Posypka: Morele, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa 
SKŁADNIKI:
5
jajek
100 ml
jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
125 g
masła
250 g
miodu
1
szkl. cukru
3
szkl. mąki
3
łyżki kakao
1
przyprawa do piernika
1
łyżka cynamonu
2
łyżeczki sody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
2. Masło rozpuścić z miodem, cukrem i przyprawami.
3. Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą masą.
4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy.
5. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do ciasta. 
6. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą.
7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek.
8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto możemy udekorować polewą , lukrem lub posypać cukrem
pudrem 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
GabrielaMarcin stańczak Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marcin stańczak
Gość

A jaka długość keksówki ?