PUSZYSTY PIERNIK

Piernik
to jedno z szybszych do zrobienia 艢wi膮tecznych ciast 馃檪 W tym roku ze starego
przepisu z ma艂膮 modyfikacj膮. Bardzo puszysty z korzenn膮 nut膮 i wilgotnym
wn臋trzem sk膮pany w bia艂ej polewie z bakaliow膮 okras膮 ! 
Brzmi
poetycko, a smakuje bajecznie !
*Z
podanych sk艂adnik贸w wychodz膮 dwie foremki keks贸wki 
**Polewa: 100 g bia艂ej czekolady roztopionej w k膮pieli wodnej z 1 艂y偶k膮 偶elatyny 
*** Posypka: Morele, orzechy w艂oskie, sk贸rka pomara艅czowa 
SK艁ADNIKI:
5
jajek
100 ml
jogurtu naturalnego lub kwa艣nej 艣mietany
125 g
mas艂a
250 g
miodu
1
szkl. cukru
3
szkl. m膮ki
3
艂y偶ki kakao
1
przyprawa do piernika
1
艂y偶ka cynamonu
2
艂y偶eczki sody
SPOS脫B PRZYGOTOWANIA:
1. Bia艂ka ubi膰 na sztywno ze szczypt膮 soli.
2. Mas艂o rozpu艣ci膰 z miodem, cukrem i przyprawami.
3. M膮k臋 przesia膰, po艂膮czy膰 z ciep艂膮 mas膮.
4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym 偶贸艂tku. Dok艂adnie mieszamy.
5. Sod臋 rozpuszczamy w niewielkiej ilo艣ci wody. Wlewamy do ciasta. 
6. Na koniec delikatnie mieszamy z ubit膮 pian膮.
7. Ciasto przelewamy do wy艂o偶onych papierem (lub nat艂uszczonych) foremek.
8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto mo偶emy udekorowa膰 polew膮 , lukrem lub posypa膰 cukrem
pudrem 

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
GabrielaMarcin sta艅czak Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marcin sta艅czak
Go艣膰

A jaka d艂ugo艣膰 keks贸wki ?