ROLADA MAKOWA

W tym roku tak jak w ubiegłych latach robiąc makowca sięgnęłąm po sprawdzony prepis Ewy Wachowicz z moimi małymi modyfikacjami 🙂 
Z podanego przepisu wychodzą 2 rolady 

SKŁADNIKI
400 g mąki
50 g drożdży
250 g masła
1 jajko
2 żółtka
1 szklanka śmietany
1cukier
waniliowy
1 łyżka cukru
MASA MAKOWA
500 g masy
makowej
20 g  drożdży
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka marmolady lub dżemu wiśniowego
1 łyżka bułki tartej
1 białko
1 jajko
1 cukier
waniliowy
180 g cukru
pudru
2 łyżki miodu
100 g  posiekanych migdałów
100 g  rodzynek namoczonych w wiśniówce
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: 
1. Mąkę przesiewamy
i siekamy z masłem.
2. Drożdże rozcieramy z cukrem, następnie dolewamy śmietanę
(powinna być w temp. pokojowej). 
3. Mokre składniki mieszamy z mąką i masłem,
dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Formujemy kulę,
przykrywamy ściereczką.
4. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 h
NADZIENIE:
1. Drożdże rozcieramy
z cukrem, dodajemy masę makową i pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą
masę. 
2. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze parę minut na stolnicy. 
3. Dzielimy na części  na 2. Rozwałkowujemy
na prostokąt. Smarujemy białkiem i nakładamy masę. Zwijamy w roladę. 
4. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 min.
Wierzch smarujemy pozostałym białkiem.
5. Pieczemy w 180
st. C ok. 50 minut.

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Kinga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kinga
Gość

Świetny pomysł! 😉