Jak kiedyś
zobaczyłam to ciasto w gazecie to stwierdziłam, że koniecznie muszę takie zrobić
!
zobaczyłam to ciasto w gazecie to stwierdziłam, że koniecznie muszę takie zrobić
!
CIASTO:
250g mąki
pszennej typ 400
pszennej typ 400
140g cukru
3 jajka
100g masła
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
proszku do pieczenia
barwnik
spożywczy w kolorze zielonym
spożywczy w kolorze zielonym
MASA SEROWA:
700g sera z
wiaderka
wiaderka
1 opakowanie
budyniu śmietankowego
budyniu śmietankowego
50 ml mleka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
ziemniaczanej
¾ szkl.
cukru pudru
cukru pudru
3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując.
3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło.
4. Na koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy.
5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę.
6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min.
7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki.
2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując.
3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło.
4. Na koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy.
5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę.
6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min.
7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki.
MASA SEROWA:
1. Ser
miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami.
miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami.
2. Osobno ubijamy białka
na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową.
na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Foremkę
natłuszczamy i wykładamy papierem.
natłuszczamy i wykładamy papierem.
4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i
układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową.
układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową.
5. Pieczemy w
160 st. C ok. 60-70 min.
160 st. C ok. 60-70 min.
Wystudzony
sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową.
sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową.
Świetny pomysł! 😉