SERNIK Z CHOINKAMI

Jak kiedyś
zobaczyłam to ciasto w gazecie to stwierdziłam, że koniecznie muszę takie zrobić
!
 
CIASTO:
250g mąki
pszennej typ 400
140g cukru
3 jajka
100g masła
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
barwnik
spożywczy w kolorze zielonym
MASA SEROWA:
700g sera z
wiaderka
1 opakowanie
budyniu śmietankowego
50 ml mleka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
¾ szkl.
cukru pudru
3 jajka
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO:
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 
2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując. 
3. Wlewamy roztopione i przestudzone masło. 
4. Na koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy. 
5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę. 
6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min. 
7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki.

MASA SEROWA:
1. Ser
miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami. 
2. Osobno ubijamy białka
na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową.
3. Foremkę
natłuszczamy i wykładamy papierem. 
4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i
układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową.
5. Pieczemy w
160 st. C ok. 60-70 min.
Wystudzony
sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową. 

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Kinga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kinga
Gość

Świetny pomysł! 😉