Zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką
SKŁADNIKI:
500 g mąki
orkiszowej
orkiszowej
500 g mąki
pełnoziarnistej
pełnoziarnistej
1 łyżka
oliwy z oliwek
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
soli
soli
1 łyżeczka
cukru
cukru
15 g
świeżych drożdży
świeżych drożdży
840 ml
wody
wody
1.Drożdże
rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody.
rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody.
2. Mieszamy
do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże
zaczęły pracować.
do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże
zaczęły pracować.
3. Do miski
przesiewamy mąki.
przesiewamy mąki.
4. Wlewamy
zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy.
zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy.
5. Dodajemy
oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J
oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J
6. Przykrywamy
folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia.
folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia.
7. Po tym
czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do foremek wyłożonych papierem.
czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do foremek wyłożonych papierem.
Przykrywamy
i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch lekko zwilżamy
wodą.
i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch lekko zwilżamy
wodą.
8. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min.
piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min.
9. Upieczone bochenki wyjmujemy z
formy i studzimy na kratce.
formy i studzimy na kratce.
wygląda pysznie:)