CHLEB ORKISZOWY



Zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką








SKŁADNIKI:
500 g mąki
orkiszowej
500 g mąki
pełnoziarnistej
1 łyżka
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
soli
1 łyżeczka
cukru
15 g
świeżych drożdży
840 ml
wody
PRZYGOTOWANIE:
1.Drożdże
rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody.
2. Mieszamy
do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże
zaczęły pracować.
3. Do miski
przesiewamy mąki.
4. Wlewamy
zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy.
5. Dodajemy
oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J
6. Przykrywamy
folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia.
7. Po tym
czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do foremek wyłożonych papierem.
Przykrywamy
i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch lekko zwilżamy
wodą.
8. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50 min. 
9. Upieczone bochenki wyjmujemy z
formy i studzimy na kratce.

Oceń przepis !



1
Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Lena
Gość

wygląda pysznie:)


Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: