Pieczenia ciast bez glutenu, jajek i nabiału to zawsze dla
mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały
jak karton (hahah).
mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały
jak karton (hahah).
Tym razem się udało !
Ciasto w smaku bardzo zbliżone do
tradycyjnej babki.
tradycyjnej babki.
Wilgotne w środku i mięciutkie J
Zachęcam do wypróbowania !
SKŁADNIKI:
100 g mąki sojowej
100 g mąki ryżowej
50 g
mąki ziemniaczanej
mąki ziemniaczanej
250 ml
mleka niesłodzonego mleka roślinnego
( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe)
mleka niesłodzonego mleka roślinnego
( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki sody oczyszczona
łyżeczki sody oczyszczona
½ szklanki erytrytolu lub ksylitolu
( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie)
( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie)
50 ml oleju
(np. oleju kokosowego, lnianego)
(np. oleju kokosowego, lnianego)
2 łyżki
nasion chia + 4 łyżki gorącej wody
nasion chia + 4 łyżki gorącej wody
Sok z ½
cytryny
cytryny
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bakalie:
suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne
suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne
PRZYGOTOWANIE
1. Do
miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier.
miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier.
2.Nasiona
chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia.
chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia.
3. Do
suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny.
Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste)
suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny.
Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste)
4. Na
koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy.
koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy.
5.
Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto.
Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto.
6.
Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 st. C ok. 50 min. Patyczek włożony do
ciasta powinien być suchy. Gotowy wypiek studzimy na kratce. Po wystudzeniu
można udekorować lukrem lub czekoladą .
Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 st. C ok. 50 min. Patyczek włożony do
ciasta powinien być suchy. Gotowy wypiek studzimy na kratce. Po wystudzeniu
można udekorować lukrem lub czekoladą .