CIASTO UCIERANE (bez glutenu, jajek, nabiału)

Pieczenia ciast bez glutenu, jajek i nabiału to zawsze dla
mnie wyzwanie. Trzeba się trochę nagimnastykować, żeby wypieki nie smakowały
jak karton (hahah).
Tym razem się udało !
Ciasto w smaku bardzo zbliżone do
tradycyjnej babki. 
Wilgotne w środku i mięciutkie J
Zachęcam do wypróbowania ! 



SKŁADNIKI:

100 g  mąki sojowej
100 g  mąki ryżowej
50 g
mąki ziemniaczanej
250 ml
mleka niesłodzonego mleka roślinnego 
( migdałowe/kokosowe/sojowe/ryżowe)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2
łyżeczki sody oczyszczona
½  szklanki erytrytolu lub ksylitolu
( można dać więcej, jeśli ciasto będzie mało słodkie)
50 ml oleju
(np. oleju kokosowego, lnianego)
2 łyżki
nasion chia + 4 łyżki gorącej wody
Sok z ½
cytryny
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Bakalie:
suszone figi, morele, żurawina, orzechy laskowe, włoskie lub inne
PRZYGOTOWANIE
1. Do
miski przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier.
2.Nasiona
chia mieszamy z wodą i zostawiamy do napęcznienia.
3. Do
suchych składników dodajemy namoczone nasiona chia, mleko, olej, sok z cytryny.
Dokładnie mieszamy lub miksujemy (ciasto powinno być gęste)
4. Na
koniec dodajemy posiekane bakalie i ekstrakt waniliowy. Ponownie mieszamy.
5.
Formę smarujemy olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto.
6.
Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 st. C ok. 50 min. Patyczek włożony do
ciasta powinien być suchy. Gotowy wypiek studzimy na kratce. Po wystudzeniu
można udekorować lukrem lub czekoladą .

Oceń przepis !



Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
Powiadom o

Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: