DOMOWY JOGURT NATURALNY

0 0 vote
Article Rating

.MsoNormal{
font-size:14pt;
}

Zrobienie domowego jogurtu jest prostsze niż myślisz !
Krótko mówiąc, jest to proces łączenia ciepłego mleka z
jogurtem zawierającym kultury bakterii jogurtowych i kilku godzinnego
oczekiwania. Efektem jest idealnie gładki jogurt, którym możesz się cieszyć już
następnego dnia.
SKŁADNIKI:
2 litr mleka najlepiej 2-3,2%
200g jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
1.Mleko wlewamy  do
garnka i podgrzewamy do 90° C
(powinno zacząć się gotować).
2. Zdejmujemy
z ognia i studzimy do temp. 37° C 
3. Do
przestudzonego mleka wlewamy jogurt i dobrze mieszamy.
*Jeśli masz
jakieś probiotyki w kapsułkach (suplementy diety, możesz je również dodać, to wzbogaci
smak jogurtu i różnorodność bakterii kwasu mlekowego (Lactobacillus bulgaricus,
Lactobacillus acidophilus, …).
4. Wlewamy mleko
do słoików (należy je wcześniej wyparzyć
5. Słoiki zakręcamy
i umieszczamy je w ciepłym miejscu na 7-8 godzin ( można włożyć do piekarnika
nagrzanego do max. 40 st. Albo okręcić kocem i postawić koło grzejnika).
6. Po tym
czasie, przekładamy słoiki do lodówki. 
 
Wskazówka:
Jogurt należy spożyć do 7 dni.  



0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daktyle w czekoladzie

Nie wiedziałam że jest tak prosty sposób na jogurt. Ja robię w jogurtownicy a tu można było po prostu w słoiczkach! Świetnie!