Szybkie i pyszne pączki w wersji pieczonej. Słodkie ciasto i kwaśne wiśnie – to naprawdę wspaniałe połączenie ! Można oczywiście
użyć każdego dżemu lub owoców z syropu.
użyć każdego dżemu lub owoców z syropu.
Spróbujcie koniecznie !
SKŁADNIKI:
250 g
mąki pszennej
mąki pszennej
½ opakowania
budyniu śmietankowego
budyniu śmietankowego
50 g
cukru
cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
łyżeczka cukru waniliowego
2
żółtka
żółtka
½ szkl.
mleka
mleka
15 g świeżych
drożdży
50 g roztopionego masła
drożdży
50 g roztopionego masła
1.Żółtka
ucieramy z cukrem na puszystą gładką masę.
ucieramy z cukrem na puszystą gładką masę.
2. Do
małej miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3
łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10.
małej miseczki wsypujemy pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru waniliowego i 2-3
łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10.
3. Do
dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy,
mleko i roztopione przestudzone masło.
dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z budyniem. Wlewamy zaczyn drożdżowy,
mleko i roztopione przestudzone masło.
4. Zarabiamy
gładkie i elastyczne ciasto.
gładkie i elastyczne ciasto.
5.
Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Blaszkę wykładamy papierem , a piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
6.
Ciasto dzielimy na małe części, z każdej formujemy płaski placuszek. Na środek
nakładamy dżem. Zawijamy jak knedle i formujemy kulki. Układamy na blaszce.
Ciasto dzielimy na małe części, z każdej formujemy płaski placuszek. Na środek
nakładamy dżem. Zawijamy jak knedle i formujemy kulki. Układamy na blaszce.
7.
Wierzch pączków smarujemy mlekiem.
Wierzch pączków smarujemy mlekiem.
8.
Pieczemy ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.
Pieczemy ok. 15 min do lekkiego zarumienienia.
Przestudzone
pączki można udekorować lukrem lub czekoladą
pączki można udekorować lukrem lub czekoladą
SMACZNEGO !
Bardzo mi się podoba dekoracja na twoich pączkach, nie znoszę jak coś jest całe olepione i przesłodzone lukrem.