BABKA KOKOSOWA (BEZ GLUTENU, NABIAŁU, JAJEK)





Szybka i prosta babka kokosowa. Wilgotna i lekko słodka idealna na podwieczorek 🙂

Bez glutenu, jajek, mleka czy masła !

Koniecznie spróbujcie !












SKŁADNIKI:

1 szkl. mąki z brązowego ryżu
1 szkl. mąki z tapioki
½ szklanki mąki kokosowej
1 szkl. mleka kokosowego
½ szkl. stopionego oleju kokosowego
¾ szkl. wody gazowanej
½ szkl. erytrytolu lub cukru
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
Sok z 1 pomarańczy
Kilka kropli esencji waniliowej
Migdały
Przygotowanie:
1.Mąki przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.
2. Do suchych składników dodajemy kolejno: mleko
kokosowe, olej, sok z pomarańczy, skórkę i esencje waniliową.
3. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i
ponownie miksujemy. W razie potrzeby można dolać trochę więcej gdyby ciasto
było za gęste.
4. Formę na babkę natłuszczamy olejem, a na dnie układamy
migdały. Przelewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 50-55
min. Patyczek po włożeniu powinien być suchy.
6. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z
uchylonymi drzwiczkami.

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Zielona Utopia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Zielona Utopia
Gość

Mmm, ale cudnie wygląda! <3