KAKAOWY JABŁECZNIK

Kolejna odsłona szarlotki z lekko walentynkowym akcentem !
Czekoladowe ciasto kruche, chrupiące orzechy, słodko-kwaśne jabłka a
wszystko wykończone cukrem pudrem 🙂

Koniecznie spróbujcie ! 
SKŁADNIKI:
Ciasto kakaowe:
200 g masła (temp. pokojowa)
340 g mąki
125 g cukru trzcinowego
2 jajka
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg obranych jabłek
125 g cukru
2 galaretki truskawkowe
Masa orzechowa:
130 g bakali :orzechów włoskich, rodzynek i skórki pomarańczowej
50 g cukru
1 łyżka soku z mandarynki
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto kakaowe:
1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto.
2. Dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i
chowamy do zamrażarki.
3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) , a boki lekko
natłuszczamy.
4. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i za pomocą widelca nakłuwamy.
5. Podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 20 min.
Masa jabłkowa:
1.Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubszą kostkę.
2. Przekładamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy do
zmięknięcia. Na koniec wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy.
 
Masa orzechowa:
1.Miksujemy składniki na masę.
Składanie ciasta:
Podpieczony spód smarujemy masą orzechową, a następnie wykładamy jabłka.
Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem.
Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min.
Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem
*Ciasto smakuje wyśmienicie zwłaszcza na ciepło z kulką lodów waniliowych
🙂 

Smacznego!

Oceń przepis !



1
Dodaj komentarz

Będzie mi bardzo miło jak zostawisz komentarz :)

  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania S
Gość

Najbardziej podoba mi się masa orzechowa, ale wszystko na pewno fajnie się komponuje 🙂


Close
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers like this: