KREMOWY SEREK SOJOWY

Osoby, które nie spożywają
nabiału na pewno tęsknią za smakiem wiejskiego twarogu i kremowego serka.
Jako że kiedyś byłam
ogromną fanką serków homogenizowanych typu „Bieluch” postanowiłam spróbować
zrobić coś co choćby w jakiejś części przypominało w smaku kiedyś uwielbiamy
serek. Zainspirowana przepisami na wegańskie alternatywy nabiału stworzyłam
cudo !
Po spróbowaniu serka z
jogurtu sojowego byłam w szoku, bo w smaku był niemal identyczny jak Bieluch
albo może i lepszy !
Jeśli tak jak ja tęsknicie
za dawnymi smakami i nie macie problemu z tolerowaniem soi to gorąco polecam
spróbować !
SKŁADNIKI:
1 duży jogurt sojowy
Sok z cytryny
½ łyżeczki płatków
drożdżowych
Sól
Świeży koperek
PRZYGOTOWANIE:
1.Miskę wykładamy gazą lub
pieluchą tetrową, a następnie wylewamy na nią jogurt sojowy.
2. Zawijamy, związujemy
gumką i zawieszamy nad miską, aby cała woda mogła obcieknąć. Zostawiamy na całą
noc.
3. Na drugi dzień wyjmujemy
delikatnie 
z gazy i przekładamy do
miseczki.
4. Dodajemy ½ łyżeczki
płatków drożdżowych(aby nadać serowego posmaku), kilka kropel soku z cytryny i
sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Koperek drobno siekamy i mieszamy z serkiem.




About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o