ZUPA POMIDOROWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PAPRYKĄ

Krem z pomidorów i papryki robię bardzo często, ale pierwszy raz zrobiłam ją z dodatkiem suszonych pomidorów i pulpetów z mięsa wołowego.
W zupie oczywiście nie mogło zabraknąć aromatycznych ziół i przypraw oraz czosnku i chilli, które dodają pikanterii i smaku.
Krem pomidorowo-paprykowy polecam nie tylko dorosłym, ale również dzieciom !
Lubicie kremy? Koniecznie zobaczcie pozostałe przepisy:

Krem marchewkowy z pomarańczą
Krem z pieczarek i kalafiora
Krem z zielonego groszku
Krem z buraka 
Krem z jarmużu
Krem z dyni i suszonych pomidorów.




Składniki:
1/3 pora
2 ząbki czosnku1 czerwona papryka(średnia)
4 pomidory świeże
1 puszka(lub kartonik) pomidorów krojonych 500g
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
Bazylia, oregano, sól, pieprz, chili
Olej rzepakowy
Parmezan lub ser dziugas

Sposób przyrządzania:

1.Pomidory
sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.
2. Pora
siekamy na paski.
3. Czosnek
kroimy na plasterki.
4. Paprykę
opiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórkę, siekamy w kostkę.
5. Pomidory suszone
odsączamy z zalewy, siekamy na kawałki.
6. Przygotowujemy
2 patelnie.
7. Na
patelni nr 1 smażymy pora z czosnkiem na 1 łyżce oleju rzepakowego. 8. Dodajemy
świeże pomidory, a po około 10 minutach pomidory krojone z puszki. Dusimy
jeszcze ok. 6 minut.
9. Na drugiej
patelni dusimy czerwoną paprykę na odrobinie oleju rzepakowego, dodajemy
suszone pomidory i ½ łyżeczki suszonej lub świeżej bazylii. Dusimy ok. 10
minut.
10. Następnie
zawartość jednej i drugiej patelni wrzucamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę
soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody.
Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy.

Wkładka – niespodzianka czyli mięsne mini
kuleczki
Składniki:
mięso
mielone wołowe na tatara( polecam Biedronka)
1 białko,
 sól czosnkowa, pieprz, odrobina chili(lub
pieprzu cayenne)
kostka
bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana
Wykonanie:
1.Mięso
mieszamy ręką z białkiem, solą, pieprzem i chili.
2.Formujemy
małe kuleczki, zwilżając ręce wodą.
3. Gotujemy
w garnku wodę z kostką bulionową i papryką.
4. Wrzucamy
kuleczki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy około 10 minut.


Propozycja podania:
Dobrze
podgrzaną zupę nalewamy do miski, wkładamy kilka mini kuleczek. 
Na środku
układamy kilka plastrów sera ponakładanych na siebie.
Miskę
najlepiej ułożyć na talerzyku i podać zupę z grzankami polanymi oliwą z oliwek
wymieszaną z odrobiną soli i posiekaną bazylią(lub czosnkiem niedźwiedzim).

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

2
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
strasznie smaczneTarka i Miarka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Tarka i Miarka
Gość

Wygląda wspaniale. Zapraszam do naszego sklepu http://www.tarkaimiarka.pl

strasznie smaczne
Gość

Z suszonymi pomidorami musi świetnie smakować.