Krem z pomidorów i papryki robię bardzo często, ale pierwszy raz zrobiłam ją z dodatkiem suszonych pomidorów i pulpetów z mięsa wołowego.
W zupie oczywiście nie mogło zabraknąć aromatycznych ziół i przypraw oraz czosnku i chilli, które dodają pikanterii i smaku.
W zupie oczywiście nie mogło zabraknąć aromatycznych ziół i przypraw oraz czosnku i chilli, które dodają pikanterii i smaku.
Krem pomidorowo-paprykowy polecam nie tylko dorosłym, ale również dzieciom !
Lubicie kremy? Koniecznie zobaczcie pozostałe przepisy:
Krem marchewkowy z pomarańczą
Krem z pieczarek i kalafiora
Krem z zielonego groszku
Krem z buraka
Krem z jarmużu
Krem z dyni i suszonych pomidorów.
1/3 pora
2 ząbki czosnku1 czerwona papryka(średnia)
4 pomidory świeże
1 puszka(lub kartonik) pomidorów krojonych 500g
1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
Bazylia, oregano, sól, pieprz, chili
Olej rzepakowy
Parmezan lub ser dziugas
Sposób przyrządzania:
1.Pomidory
sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.
sparzamy i zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę.
2. Pora
siekamy na paski.
siekamy na paski.
3. Czosnek
kroimy na plasterki.
kroimy na plasterki.
4. Paprykę
opiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórkę, siekamy w kostkę.
opiekamy w piekarniku, zdejmujemy skórkę, siekamy w kostkę.
5. Pomidory suszone
odsączamy z zalewy, siekamy na kawałki.
odsączamy z zalewy, siekamy na kawałki.
6. Przygotowujemy
2 patelnie.
2 patelnie.
7. Na
patelni nr 1 smażymy pora z czosnkiem na 1 łyżce oleju rzepakowego. 8. Dodajemy
świeże pomidory, a po około 10 minutach pomidory krojone z puszki. Dusimy
jeszcze ok. 6 minut.
patelni nr 1 smażymy pora z czosnkiem na 1 łyżce oleju rzepakowego. 8. Dodajemy
świeże pomidory, a po około 10 minutach pomidory krojone z puszki. Dusimy
jeszcze ok. 6 minut.
9. Na drugiej
patelni dusimy czerwoną paprykę na odrobinie oleju rzepakowego, dodajemy
suszone pomidory i ½ łyżeczki suszonej lub świeżej bazylii. Dusimy ok. 10
minut.
patelni dusimy czerwoną paprykę na odrobinie oleju rzepakowego, dodajemy
suszone pomidory i ½ łyżeczki suszonej lub świeżej bazylii. Dusimy ok. 10
minut.
10. Następnie
zawartość jednej i drugiej patelni wrzucamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę
soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody.
Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy.
zawartość jednej i drugiej patelni wrzucamy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę
soli, 1 łyżeczkę oregano, ½ łyżeczki brązowego cukru. Zalewamy ok. 650 ml wody.
Gotujemy całość 15 minut. Miksujemy.
Wkładka – niespodzianka czyli mięsne mini
kuleczki
kuleczki
Składniki:
mięso
mielone wołowe na tatara( polecam Biedronka)
mielone wołowe na tatara( polecam Biedronka)
1 białko,
sól czosnkowa, pieprz, odrobina chili(lub
pieprzu cayenne)
pieprzu cayenne)
kostka
bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana
bulionowa wegetariańska, papryka wędzona proszkowana
Wykonanie:
1.Mięso
mieszamy ręką z białkiem, solą, pieprzem i chili.
mieszamy ręką z białkiem, solą, pieprzem i chili.
2.Formujemy
małe kuleczki, zwilżając ręce wodą.
małe kuleczki, zwilżając ręce wodą.
3. Gotujemy
w garnku wodę z kostką bulionową i papryką.
w garnku wodę z kostką bulionową i papryką.
4. Wrzucamy
kuleczki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy około 10 minut.
kuleczki na wrzątek, po wypłynięciu gotujemy około 10 minut.
Dobrze
podgrzaną zupę nalewamy do miski, wkładamy kilka mini kuleczek.
Na środku
układamy kilka plastrów sera ponakładanych na siebie.
podgrzaną zupę nalewamy do miski, wkładamy kilka mini kuleczek.
Na środku
układamy kilka plastrów sera ponakładanych na siebie.
Miskę
najlepiej ułożyć na talerzyku i podać zupę z grzankami polanymi oliwą z oliwek
wymieszaną z odrobiną soli i posiekaną bazylią(lub czosnkiem niedźwiedzim).
najlepiej ułożyć na talerzyku i podać zupę z grzankami polanymi oliwą z oliwek
wymieszaną z odrobiną soli i posiekaną bazylią(lub czosnkiem niedźwiedzim).
Wygląda wspaniale. Zapraszam do naszego sklepu http://www.tarkaimiarka.pl
Z suszonymi pomidorami musi świetnie smakować.