Czekoladowe muffinki – szybkie i najlepsze !
Bardzo często piekę muffinki, są to chyba jedne z moich ulubionych słodkich wypieków.
Szybkie i proste w wykonaniu, a prezentują się bardzo wykwintnie i spokojnie mogą pojawić się na imprezowym stole !
Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem podstawowym na mocno czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady, które można również nadziać dżemem (polecam wiśniowy). Babeczki z tego przepisu są wilgotne w środku i rozpływające się w ustach.
Przekonajcie się sami jakie są pyszne !
Składniki:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
150 g cukru
40 g kakao
100 g czekolady
250 ml mleka
125 g roztopionego masła
2 jajka
Sposób wykonania:
1. Jajka (w temp. pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę.
2. Masło roztapiamy i przestudzone mieszamy z masą jajeczną.
3. Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia i gorzkim kakao. Dodajemy partiami do masy cały czas mieszając.
4. Wlewamy stopniowo mleko.
5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy.
6. Wypełniamy ciastem formy do muffinek. Możemy dodatkowo posypać czekoladą (użyłam groszków czekoladowych)
7. Pieczemy ok. 25-30 min w temp. 180 st. C
śliczne są!
Dziękuję ! 🙂
Uwielbiamy połączenie wiśni z czekoladą, więc te babeczki muszą być genialne w smaku 🙂
Zgadzam się czekolada i wiśnia to cudowne połączenie , a babeczki wyszły pyszne i już zostały zjedzone ! 🙂
Śliczne zdjęcia 🙂
Bardzo dziękuję !