Pyszne i puszyste bułeczki mleczne , moje obficie oblane domowym lukrem cytrynowym i ozdobione cukierkami 🙂
Ślicznie wyglądają, ale niestety szybko znikają !
Liczba porcji: 6 sztuk
Czas: 1,5 h
SKŁADNIKI:
500
g mąki
g mąki
200
ml mleka
ml mleka
70
g masła
g masła
60
g cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego)
g cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego)
20 g drożdży
1 żółtko
Szczypta soli
1 żółtko
PRZYGOTOWANIE:
1.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy aż się roztopi. Następnie
studzimy, aż będzie letnie.
studzimy, aż będzie letnie.
2. Do lekko ciepłego płynu dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy
, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut
, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut
3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie
wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy.
wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy.
4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie
powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką).
powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką).
5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w
ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości.
ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości.
6. Ciasto dzielimy na równe porcie i podsypując odrobiną mąki, formujemy wałeczki.
Końce zaplatamy i formujemy wianuszki.
Końce zaplatamy i formujemy wianuszki.
7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek
smarujemy odrobiną mleka.
smarujemy odrobiną mleka.
8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut
do zarumienienia. Studzimy.
do zarumienienia. Studzimy.
no właśnie…to mnie martwi… "szybko znikają" 🙂
haha, polecam zrobić więcej 🙂
Urocze te bułeczki 🙂
Dziękuję i pozdrawiam 🙂