MLECZNE DROŻDŻÓWKI

Pyszne i puszyste bułeczki mleczne , moje obficie oblane domowym lukrem cytrynowym i ozdobione cukierkami 🙂 

Ślicznie wyglądają, ale niestety szybko znikają ! 


Liczba porcji: 6 sztuk

Czas: 1,5 h 

SKŁADNIKI:
500
g mąki
200
ml mleka
70
g masła
60
g cukru ( w tym 2 łyżki cukru waniliowego)
20 g drożdży
1 żółtko
Szczypta soli
1 żółtko

PRZYGOTOWANIE:
1.Mleko wlewamy do garnka, dodajemy masło i  podgrzewamy aż się roztopi. Następnie
studzimy, aż będzie letnie.
2. Do lekko ciepłego płynu dodajemy pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru mieszamy
, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut
3. Mąkę przesiewamy do dużej miki, mieszamy z pozostałym cukrem, następnie
wlewamy rozczyn drożdżowy. Mieszamy.
4. Dodajemy żółtka i sól i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (nie
powinno kleić się do rąk, w razie potrzeby podsypać mąką).
5. Formujemy kulę, wkładamy do miski i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy w
ciepłym miejscu na 1 h do podwojenia objętości.
6. Ciasto dzielimy na równe porcie i podsypując odrobiną mąki, formujemy wałeczki.
Końce zaplatamy i formujemy wianuszki.
7. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek
smarujemy odrobiną mleka.
8. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez ok. 25 minut
do zarumienienia. Studzimy.

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018


Dekoracje wielkanocnych potraw

Udostępnij post
error

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

4
Dodaj komentarz

avatar

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Marcepanowa kuchniaAngelika i Monika Candy Pandaspiegusek1976 Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
piegusek1976
Gość

no właśnie…to mnie martwi… "szybko znikają" 🙂

Marcepanowa kuchnia
Gość

haha, polecam zrobić więcej 🙂

Angelika i Monika Candy Pandas
Gość

Urocze te bułeczki 🙂

Marcepanowa kuchnia
Gość

Dziękuję i pozdrawiam 🙂