Rolada orzechowa to kolejne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole !
Przepis przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom orzechów 🙂
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
1 szklanka mleka
1 kostka drożdży
1 łyżeczka cukru
Mąki tyle, ile zabierze
*Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany
Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny
CIASTO:
¾ kg mąki
Szczypta soli
6 całych jaj
1 kostka masła rozpuszczonego
MASA ORZECHOWA:
400 g orzechów włoskich
Białka z 6 jajek
2-3 łyżki cukru
Sok z ½ cytryny
Szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE:
MASA ORZECHOWA:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy.
3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy.
CIASTO:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli.
2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło.
2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło.
3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę.
5. Roladę wkładamy do natłuszczonej formy (najlepiej keksówki).
6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia.
7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.
Wygląda wspaniale 🙂
Dziękuję ! 🙂
A ta kostka drożdży to ma ile gramów?
10 dag 🙂
Ciasto polecam , u mnie zawsze szybko znika 😀
PS; Baner dodany 😉
Robiłyśmy kiedyś orzechową roladę i musimy koniecznie do niej wrócić 😀