ORZECHOWIEC

0 0 vote
Article Rating

Rolada orzechowa to kolejne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole ! 

Przepis przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom orzechów 🙂






SKŁADNIKI:

ZACZYN:
1 szklanka mleka
1 kostka drożdży
1 łyżeczka cukru
Mąki tyle, ile zabierze
*Zaczyn powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany
Odstawić do wyrośnięcia na około ½ godziny
 CIASTO:
¾ kg mąki
Szczypta soli
6 całych jaj
1 kostka masła rozpuszczonego
Cukier waniliowy

MASA ORZECHOWA:
400 g orzechów włoskich
Białka z 6 jajek
2-3 łyżki cukru
Sok z ½ cytryny
Szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

MASA ORZECHOWA:
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodajemy cukier. Miksujemy.
3. Do piany dodajemy sok z cytryny i zmielone orzechy. Mieszamy.

CIASTO:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka i szczyptę soli. 
2. Dolewamy zaczyn i wyrabiamy ciasto.
Na koniec dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło. 
3. Odstawiamy na około ½ godz. do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek, wierzch smarujemy przygotowaną masą orzechową, zwinąć w roladę.
5. Roladę wkładamy do natłuszczonej  formy (najlepiej keksówki).
6. Odstawiamy ponownie na ½ godziny do wyrośnięcia.
7. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st.

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

Wypieczone Święta - Wielkanoc 2018

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Słodkie okruszki
2 lat temu

Wygląda wspaniale 🙂

Marcepanowa kuchnia
2 lat temu

Dziękuję ! 🙂

vox86
2 lat temu

A ta kostka drożdży to ma ile gramów?

Marcepanowa kuchnia
2 lat temu
Reply to  vox86

10 dag 🙂

Marcepanowa kuchnia
2 lat temu

Ciasto polecam , u mnie zawsze szybko znika 😀
PS; Baner dodany 😉

Angelika i Monika Candy Pandas

Robiłyśmy kiedyś orzechową roladę i musimy koniecznie do niej wrócić 😀