W Ameryce jedzone zazwyczaj
na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu !
na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu !
Ja swoje zaserwowałam z
waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek
waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek
Przepis prosty, szybki i
tani
tani
A placuszki rozpływające
się w ustach !
się w ustach !
SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników)
250 ml mleka
250 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżka masła + 1
łyżeczka do smażenia
łyżeczka do smażenia
1 szczypta soli
SOS WANILIOWY:
150 ml mleka
2 żółtka jaj
12 g cukru pudru
Laska wanilii
PRZYGOTOWANIE :
PANCAKES:
1.Do miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem.
mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem.
2. W garnuszku roztapiamy
łyżkę masła.
łyżkę masła.
3. Wlewamy masło do mąki,
dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli.
dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli.
4. Wszystkie składniki
dokładnie miksujemy.
dokładnie miksujemy.
5. Patelnię smarujemy
masłem.
masłem.
6. Wylewamy ciasto na
dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich
pęcherzyki powietrza.
dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich
pęcherzyki powietrza.
SOS WANILIOWY
1.Mleko wlewamy do garnka.
2. Laskę wanilii przecinamy
wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka.
wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka.
3. Całość podgrzewamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem
(najlepiej cukrem pudrem) na gładką masę.
(najlepiej cukrem pudrem) na gładką masę.
5. Do miski z żółtkami
wlewamy małym strumieniem podgrzane mleko cały czas mieszając ( np. za pomocą
trzepaczki) .
wlewamy małym strumieniem podgrzane mleko cały czas mieszając ( np. za pomocą
trzepaczki) .
6. Następnie przelewamy sos
z powrotem do garnka i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia cały czas mieszając.
z powrotem do garnka i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia cały czas mieszając.
7. Naleśniki polewamy
ciepłym sosem
ciepłym sosem
*dodatkowo możemy
udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.
Mniam – wyglądają smakowicie!