PANCAKES Z SOSEM WANILIOWYM

0 0 vote
Article Rating

Pancakes – czyli puszyste i
lekkie naleśniki idealne na śniadanie, czy słodki obiad.
W Ameryce jedzone zazwyczaj
na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu !
Ja swoje zaserwowałam z
waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek 
Przepis prosty, szybki i
tani 
A placuszki rozpływające
się w ustach ! 
SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników)
250 ml mleka
250 g mąka pszenna
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 jajko
1 czubata łyżka masła + 1
łyżeczka do smażenia
1 szczypta soli

40 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
SOS WANILIOWY:
150 ml mleka
2 żółtka jaj
12 g cukru pudru
Laska wanilii  
PRZYGOTOWANIE :
PANCAKES:
1.Do miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z proszkiem i cukrem.
2. W garnuszku roztapiamy
łyżkę masła.
3. Wlewamy masło do mąki,
dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli.
4. Wszystkie składniki
dokładnie miksujemy.
5. Patelnię smarujemy
masłem.
6. Wylewamy ciasto na
dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich
pęcherzyki powietrza.  
SOS WANILIOWY
1.Mleko wlewamy do garnka.
2. Laskę wanilii przecinamy
wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka.
3. Całość podgrzewamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem
(najlepiej cukrem pudrem) na gładką masę.
5. Do miski z żółtkami
wlewamy małym strumieniem podgrzane mleko cały czas mieszając ( np. za pomocą
trzepaczki) .
6. Następnie przelewamy sos
z powrotem do garnka i podgrzewamy do lekkiego zgęstnienia cały czas mieszając.
7. Naleśniki polewamy
ciepłym sosem 
*dodatkowo możemy
udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
kathi A.
2 lat temu

Mniam – wyglądają smakowicie!