Przekładaniec bakaliowy – popisowe ciasto mojej babci !
Bakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu !
Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin …
Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia !
Składniki:
Zaczyn drożdżowy:
10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać (zaczyn powinien być konsystencji śmietany) – odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Ciasto:
750 g mąki
Mały kubek kwaśnej śmietany najlepiej 18 %
1 Cukier waniliowy
Skórka otarta z cytryny
6 żółtek
4 kopiate łyżki cukru pudru
1 kostka masła
Szczypta soli
Sposób wykonania:
1.Do miski wsypujemy 750 g mąki, dodajemy sól, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz kwaśną śmietanę.
2. W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 4 kopiatymi łyżkami cukru pudru (masa powinna być
puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta.
puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta.
3. Wlewamy zaczyn drożdżowy, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i umieszczamy ją w misce. Odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
5. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu).
7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut.
Trzeba przyznać, że ciasto wygląda mega imponująco 🙂
Dziękuję !:)
Pięknie wygląda 😉
Dziękuje ślicznie 🙂
jaka foremka?
Przepis jest na dużą blachę 🙂 u mnie 44×37
Można też zrobić w 2 mniejszych formach 😉
Raczej nie ma znaczenia, moja babcia po prostu zawsze w ten sposób je układała 🙂
Dziękuję i wzajemnie radosnych i spokojnych Świąt !
Czy można prosić także o przepis babci na owoce w syropie? Byłoby łatwiej powtórzyć oryginalny przepis na ciasto. Pozdrawiam serdecznie.
Witam ! Planuję w najbliższym czasie dodać przepisy na owoce z syropu na blogu 🙂 Mogę wcześniej przesłać na maila 😉