Przekładaniec bakaliowy: ciasto drożdżowe

0 0 vote
Article Rating

Przekładaniec bakaliowy. Ciasto na Wielkanoc.

 

 

Przekładaniec bakaliowy – popisowe ciasto mojej babci ! 

 
 

Bakaliowy drożdżowy przekładaniec to popisowe ciasto mojej babci. Robiła je przy każdej możliwej okazji, dodatkowo owoce w syropie były jej własnego wyrobu !

Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin …

Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia !
 
 
Przekładaniec bakaliowy. Ciasto drożdżowe z owocami.
 

Składniki:

 

Zaczyn drożdżowy:
10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać (zaczyn powinien być konsystencji śmietany) – odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

 
 

Ciasto:
750 g mąki
Mały kubek kwaśnej śmietany najlepiej 18 %
1 Cukier waniliowy
Skórka otarta z cytryny
6 żółtek
4 kopiate łyżki cukru pudru
1 kostka masła
Szczypta soli

 

 

 
Sposób wykonania:

 
 

1.Do miski wsypujemy 750 g mąki, dodajemy sól, startą skórkę z cytryny, cukier waniliowy oraz kwaśną śmietanę.
2. W osobnym naczyniu ucieramy 6 żółtek z 4 kopiatymi łyżkami cukru pudru (masa powinna być
puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta.
3. Wlewamy zaczyn drożdżowy, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i umieszczamy ją w misce. Odstawiamy ciasto na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.
5. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek.
6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu).
7. Ostatnią część posypujemy po wierzchu posiekanymi orzechami.
Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 godz. 15 minut.
Składanie ciasta
0 0 vote
Article Rating

About

Blogerka kulinarna, z zawodu dietetyczka. Pasjonatka gotowania i pieczenia.

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Angelika i Monika Candy Pandas

Trzeba przyznać, że ciasto wygląda mega imponująco 🙂

Marcepanowa kuchnia
2 lat temu

Dziękuję !:)

Ervisha
2 lat temu

Pięknie wygląda 😉

Marcepanowa kuchnia
2 lat temu
Reply to  Ervisha

Dziękuje ślicznie 🙂

Aska1160
2 lat temu

jaka foremka?

Marcepanowa kuchnia
2 lat temu
Reply to  Aska1160

Przepis jest na dużą blachę 🙂 u mnie 44×37
Można też zrobić w 2 mniejszych formach 😉

Marcepanowa kuchnia
2 lat temu

Raczej nie ma znaczenia, moja babcia po prostu zawsze w ten sposób je układała 🙂
Dziękuję i wzajemnie radosnych i spokojnych Świąt !

mamijana
2 lat temu

Czy można prosić także o przepis babci na owoce w syropie? Byłoby łatwiej powtórzyć oryginalny przepis na ciasto. Pozdrawiam serdecznie.