
PULPETY:
200 g mięsa mielonego z kurczaka
2 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego lub 1 duże jajko
Łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
Sól, pieprz
SOS:
1 szkl. mleka kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki przyprawy garam masala lub korzennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i
pieprzem.
pieprzem.
2. Z masy formujemy małe kuleczki i układamy w naczyniu
do gotowania na parze. Gotujemy 20-25 min.
do gotowania na parze. Gotujemy 20-25 min.
3. Składniki na sos podgrzewamy w rondelku.
4. Mąkę
ziemniaczaną wsypujemy do 1/3 szkl. zimnej wody i dokładnie mieszamy. Następnie
wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem
4. Mąkę
ziemniaczaną wsypujemy do 1/3 szkl. zimnej wody i dokładnie mieszamy. Następnie
wlewamy do rondelka cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
5. Ugotowane pulpety układamy na ryżu lub kaszy i polewamy sosem
*Można podać w towarzystwie warzyw lub surówki !
SMACZNEGO
Świetnie!
Zapraszam na swojego bloga:
http://www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
własnie wczoraj o podobnym curry z pulpetami myslałam,